Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6230401 www.bgdnes.bg

Биячът от спирката може да отнесе до 10 г. затвор, ако се окаже вменяем

От 2 г. до 10 г. очакват бияча от Бургас, счупил тазобедрена става на пенсионерка на автобусна спирка.

Ако 26-годишният Живко Кючуков, който е шизофреник, се окаже вменяем, срещу него ще се води съдебен процес.

Реклама

Ако обаче експертите се произнесат, че лицето е невменяемо и не може да носи съдебна отговорност за деянието, то ще бъде настанено принудително за лечение в специализирана болница.

"В случай, че експертизата установи, че лицето е било невменяемо по време на деянието ще се предприемат принудителни мерки. Делото ще бъде внесено в районен съд Бургас, който е единственият компетентен орган да прецени дали се налага задължително лечение или не", коментира зам.апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова.

Тя уточни, че още на 10 май  - ден след бруталния инцидент, е образувано досъдебно производство срещу виновното лице за причинена средна телесна повреда. Григорова  допълни, че с разследването на случая са се заели две млади и много амбициозни дами, които усърдно работят по делото. Предстоят още разпит на свидетели, разпознаване и извършване на съдебно-техническа експертиза на камерите, запечатали деянието.

"В много кратък период от време е установен заподозреният. Това лице е със сериозно психическо заболяване - шизофрения, освидетелствано с епикризи. На този етап лицето все още е в качеството си на заподозрян, а не на обвиняем", каза още Йовита Григорова.

На 9 май следобед на автобусна спирка до бл.61 в жк."Изгрев" 26-годишният Живко изрита зверски 72-годишната Виолета К., която кротко чакала рейса. Агресията на мъжа е необяснима, той не познавал пенсионерката.

Възрастната жена все още е в болница, претърпяла е тежка операция на тазобедрената става, очаква я дълго лечение, казаха от УМБАЛ Бургас.

След прегледи в Центъра за психично здраве на 17 май Живко Кючуков бе пуснат от болницата и в момента е в жилището на майка си.

Междувременно в Бургас се активираха обществени организации, които искат мъст за бияча. На 17 май вечерта група яки момчета завардиха блока на Живко в к-с "Изгрев".

Полицията е уведомена, взети са допълнителни мерки, коментираха от прокуратурата. 

Реклама
Реклама
Реклама