Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6234134 www.bgdnes.bg

Авер на Боби М. в бандата на Куката

Съдружник на шефа на БФС Борислав Михайлов е част от бандата на плевенския мафиот Камен Балбузанов-Куката, показа проверка на "България Днес". Габровецът Иван Стойчев бе задържан при акция на ГДБОП миналата седмица заедно с Куката и още трима рецидивисти. След ареста им Балбузанов и аверите му бяха обвинени за създаване на организирана престъпна група за палежи, рекет и принуда. Заради чистото си съдебно минало единствено Стойчев бе пуснат под гаранция, а останалите - пратени зад решетките да чакат края на разследването.
На пресконференция след акцията от специализираната прокуратура обявиха, че бандата на Камен Куката е действала повече от година. С бой и заплахи заставяли собственици на магазини и кафенета в Плевен да предоставят обектите си за охрана на фирма "Хард Секюрити 2001“, чийто собственик формално е близка до Балбузанов млада дама Владислава Георгиева.
Отделно хората на Камен Куката успели да заграбят хиляди декари земи от дребни собственици, обявиха от ГДБОП. Чрез заплахи и побоища те са принуждавани да дарят нивите си на посочени от Балбузанов хора. За бруталния рекет, който върви месеци наред, са подавани множество сигнали от пострадали хора, но реакция от властите нямало, обявиха спецченгетата от ГДБОП. Причина е мощният чадър, разпънат над хората на Куката от висши ченгета и магистрати, обясняват разследващите. Закрилата стигала и до София благодарение на познанството на хора от групата на Балбузанов с известни публични личности.
Освен блондинката охранител на Куката любопитни партньори има и друг от обвиняемите - Иван Стойчев. Аверът на Балбузанов и шефът на БФС Борислав Михайлов повече от десетилетие са съдружници в габровската фирма "Канако и Сие". Дружеството се занимава с производство и търговия с хлебни изделия. Оттогава според хора в Габрово те са и приятели.


Репортер на вестника потърси за коментар Борислав Михайлов относно бизнеса му с обвиняемия Иван Стойчев, но той не си вдигна телефона до приключване на броя.
Партньор на Боби М. и авера на Куката във фирмата е и друг бизнесмен със спорна слава - Веселин Наковски. През 2008 г. Комисията за отнемане на престъпно имущество запорира имоти и банкови сметки за няколко милиона лева на Наковски. Причина е негова присъда за рекет и стартирал процес за конфискация на богатството му.
Проверка в Търговския регистър показва, че Боби Михайлов и обвиненият в рекет Стойчев доскоро са имали и друг общ бизнес. До миналата година двамата са съдружници и във фирма "Габровски хляб". Любопитно е, че преди доста години именно шефът на футболния съюз вкарва Стойчев в дружеството, като му продава част от своите дялове. След като аверът на Камен Балбузанов излиза от фирмата, там се намърдва дъщерята на висшия червен функционер Евгений Узунов, станал известен и с прякора си Банкера на Маджо. Самата Весела Узунова се прочу покрай съвместната си козметична фирма с дъщерята на основателя на СИК.

Погват прокурор помагач


Бандата на Куката е разчитала на закрила и от хора в прокуратурата, подозират разследващите. Сред основните заподозрени е обвинителя от Окръжна прокуратура – Плевен, Димитър Захариев, разказват спецченгета. Репортаж на Нова тв показа запис, на който се вижда как Захариев присъства лично на част от обиколките на Куката за набиране на клиенти за охранителната му фирма.
Отделно от това проверка на "България Днес" показа, че прокурорът е имал и бизнес връзки с хора, близки до Камен Балбузанов. Няколко месеца Димитър Захариев е съдружник в друга фирма за сигурност с русокосата мадама, която върти охранителния бизнес на Балбузанов.
Частният бизнес на обвинителя е засечен още миналата година и от Сотир Цацаров. Главният прокурор дори иска уволнението на Захариев, но след като той излиза от дружеството, запазва поста си в прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама