Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6237579 www.bgdnes.bg

Спряха ТЕЛК-овете . Хиляди остават без пенсии

След решение на Върховния съд 

Всички териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) спират работа!
ТЕЛК-овете са блокирани и не могат да издават медицински експертизи след решение на Върховния административен съд (ВАС), че отменя действащата методика. Позицията на магистратите е обнародвана в Държавен вестник в петък и вече е влязла в сила. Така в момента хиляди българи остават без инвалидни пенсии, а други не могат да получат решенията за трудоспособността си, въпреки че са минали през комисии и те вече са взели решение.
Физическото лице Мануела Тошева от ловешкото село Голяма Железна е пуснала жалба срещу Наредбата за медицинска експертиза. Делото е образувано по повод недоволството й, че наредбата не е била публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването за публично обсъждане.
"С решението на ВАС се отменя методиката за определяне процента на инвалидност. Заради това ТЕЛК-овете в момента не могат да работят. Няма как да използваме старата методика, защото в нея се говори не за проценти инвалидност, а за три групи на увреждане, с тази система няма електронен продукт, който да използваме и да издаваме решения. Според нея всички решения, които комисиите издават в момента, ако не са спрели работа, са невалидни", коментира Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София.
В здравното министерство буквално са в шок от решението на съда и търсят спешно спасение от критичната ситуация. В страната има 70 комисии, през които минават поне по десетина души за медицинска експертиза на ден - тоест сумарно по 700 души всекидневно, обясни д-р Холевич.
За проблема се появиха индикации още на 6 април т.г., когато на сайта на здравното ведомство се появи проект за приемане на наредба за медицинската експертиза с мотива, че самата тя е оспорвана в съда. За някои специфични категории освидетелствани са определени специални изисквания - например за експертизата на деца до 16-годишна възраст в ТЕЛК и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) задължително участва лекар с придобита специалност по педиатрия, а в експертизата на професионалните болести участват специалисти по трудова медицина и по професионални болести.
Не е ясно обаче защо не се е стигнало до гласуването на нормативния акт в Министерския съвет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама