Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6238251 www.bgdnes.bg

Кела лапа милиони от ВиК ремонти

Нова порция обществени поръчки за милиони левове е сервирана на Пламен Дишков-Кела, показа проверка на "България Днес". Сладките договори за ремонт на водопроводи и канали са спечелени от фирма "Аква Системс" в родния му Бургас.
Дружеството е основано през миналия век, когато Кела бе сочен за некоронован крал на Южното Черноморие. По това време Дишков фигурираше и като официален собственик на дружеството. Впоследствие заради проблеми около убийството на бизнесмена Димитър Стаматов-Мастара той бе принуден да бяга в чужбина. Затова и собствеността се прехвърли в ръцете на майка му Русанка. За управител бе назначен бургазлията Иван Киряков, за когото се твърди, че от години е подставено лице на Пламен Дишков. Хора от подземния свят разкриват, че двамата са близки от началото на 90-те години, когато Кела контролираше Южното Черноморие от името на СИК.
След връщането си в България Дишков привлече като партньори и няколко руснаци, запазвайки баба Русанка като основен акционер. Самият той според хора от Бургас предпочита да остане в сянка, за да не пречи с кримибиографията си на успешния строителен бизнес.
Твърди се, че покрай застраховането от името на СИК Кела натрупва множество познанства с отговорни фактори в Бургас и района. Това според запознати оказва положителна роля върху дейността на "Аква Системс" в миналото. Заради добрия си опит и техника дружеството безпроблемно печели множество конкурси за ремонт и строителство от държавата и морски общини.
Последните договори на Дишкови са с държавната "Водоснабдяване и канализация - Бургас", която осигурява вода за цялото Южно Черноморие. Заради остарялата мрежа държавното дружество се нуждае целогодишно от аварийни и планови ремонти на тръбите. Вместо за всяка авария да се прави конкурс, ВиК фирмата организира избор на изпълнители, с които да сключи двугодишни договори.
Процедурата стартира в средата на миналата година и привършва през януари 2017 г. По две от позициите за победител е обявена фирмата на Кела. От информацията в сключените договори става ясно, че прогнозната сума, която майката на Дишков трябва да прибере, е съответно 1,3 и 1,8 млн. лева без ДДС.
През последните години фирмата на Кела има още няколко договора, свързани с ВиК ремонти. Благодарение на тях по сметките на "Аква Системс" постъпват над 20 млн. лева. Любопитно е, че при част от обществените поръчки така и не се явяват други кандидати. Това освен сигурна победа на теория позволява единственият участник да подаде максимално висока оферта и така да си гарантира солидна печалба, обясняват експерти.
При липса на конкуренция майката на Кела прибира почти 2 млн. за строеж на канализация в село Камено. Други 1,5 млн. са прибрани и от община Средец.
Отделно "Аква Системс" прибира и над 10 млн. лева за нови тръби в Бургас и Созопол.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама