Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6242390 www.bgdnes.bg

УЕФА решава за ЦСКА до 31 май

Добромир ДОБРЕВ

Пълен хаос настана в новата схема на футболния ни шампионат, след като "Ботев" (Пловдив) изненадващо вдигна Купата на България. "Канарчетата" удариха с 2:1 считания за абсолютен фаворит "Лудогорец". По този начин те си спечелиха директна квота за втория предварителен кръг в турнира Лига Европа.
Всичко това доведе до страхотно объркване сред останалите отбори, които се борят за евроквоти. За капак лицензът на ЦСКА-София виси със страшна сила. До последно ще се очаква становище от УЕФА дали този клуб ще има правото да играе във втория по сила европейски турнир. Това от своя страна води до неяснота кой отбор в крайното подреждане ще играе бараж за последната виза за Лига Европа.
Със сигурност отпада финалният плейоф между отборите от втората половина "Ботев" и "Верея". "Жълто-черните" автоматично заемат седмата позиция в крайното подреждане, а старозагорци по служебен път се класират за ключовия бараж за Европа. "България Днес" се допита до спортно-техническата комисия на БФС относно усложненията, които се получават в регламента на първенството. От там потвърдиха, че становище по казуса ЦСКА ще има най-рано на 31 май и едва тогава ще се внесе повече яснота относно евроквотите. За момента положението остава висящо.
"Никой не трябва да си прави сметки за вариант без ЦСКА. Бараж между "Ботев" и "Верея" официално няма да има. Крайното класиране в случая се формира от позициите на двата отбора след редовния сезон. Съответно "Ботев" са седми, а "Верея" - осми. Старозагорският клуб ще играе директен бараж за Лига Европа срещу последния от първата шестица, придобил право да играе в евротурнирите. Този бараж е на 4 юни", обявиха от футболния съюз.
Ръководните фактори във футбола ни не пожелаха да се наемат с евентуална оценка за това какви са шансовете на "червените" да вземат лиценз. Досегашната практика на европейската централа е повече от категорична. Нов клуб или такъв със сменено седалище и име не се допуска до участие в Шампионската лига или Лига Европа за срок от 3 години. Ако това бъде потвърдено, то в такъв случай "Левски" отива директно в Лига Европа независимо дали ще завърши втори или трети в крайното подреждане. "Верея" ще играе бараж срещу четвъртия в класирането, като за тази позиция се борят "Локомотив" (Пд), "Дунав" и "Черно море".
Междувременно стана ясно, че "Ботев" (Пд) вече има нов финансов благодетел и по всяка вероятност няма да има проблеми с лиценза за Европа. Новината разкри президентът на клуба Ангел Палийски веднага след историческия триумф и завоюваната Купа на България. Той не пожела да назове името на бизнесмена, докато акциите не бъдат официално джиросани в началото на юни.
"Виждате, че "Ботев" и публиката му винаги са били едно цяло. Разберете, не всичко е пари, а любов. Затова сме един отбор. За участието ни в Европа сме заявили стадион "Лазур", тъй като там и на нас, и на феновете ни е изключително приятно да гостуваме. Това ни е любим град", обясни Палийски.
"Всичко това нямаше да бъде факт, ако не бе помощта на един човек, който във всеки един момент бе зад нас и ни помагаше. На 2 юни ще разберете неговото име. Той е влиятелен бизнесмен и не е от политическите среди", допълни босът.
Любопитното е, че това е първи трофей за "Ботев" от далечната 1981 година. В цялата си история "канарчетата" имат 9 загубени финала в този турнир. В герои за тима на Николай Киров-Белия се превърнаха Омар Косоко и Антонио Вутов, които дадоха комфортна преднина за тима си. 10 минути преди края резервата Клаудиу Кешеру върна интригата с ефектен гол, но "Лудогорец" така и не успя да стигне до продължения. Разградчани не излязоха с необходимата мотивация и явно вече мислеха повече за ваканцията си и поредния поход в Шампионската лига след това.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама