Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6242438 www.bgdnes.bg

Домът на ужасите продължава да работи

След скандалните разкрития

Ремонтират скандалния хоспис, ограждат го с висока ограда

Екип на "България Днес"

Хосписът на ужасите в Елин Пелин продължава да работи, установи проверка на "България Днес".
Прокуратура и МВР влязоха в дома за стари хора след сигнал на един от обитателите му, че го държали против волята му, упоявали са го и е бил принуден да прехвърли имуществото си на шефката на хосписа Йроданка Неферова.


От здравната инспекция също щурмуваха дома и откриха над 100 различни сънотворни и успокоителни медикаменти, както и наркотични вещества, за които липсват документи.
Оказа се, че домът дори няма разрешително да работи като хоспис. Според кмета на Елин Пелин в общината няма документи да е откриван дом за възрастни хора. Хосписът не съществува и в регистрите на здравното министерство, обясняват разследващите.
Въпреки безбройните нарушения и обещанията, че домът скоро ще хлопне кепенци, той продължава да развива дейност. Дори в него текат усилени ремонтни дейности.
"От прокуратурата ни обясниха, че ще ни затворят, но ето, виждате, всичко е нормално, полагаме грижи за хората и нещата са спокойни", обясни пред вестника Светлин Иванов, служител на скандалния дом за възрастни хора. Мъжът ръководи ремонтните дейности, които са в разгара си.

Реклама


"Ще строим нова висока ограда", обяснява мъжът, но не уточнява каква е причината за това. Кани ни да влезем в луксозната сграда и да се убедим, че всичко е наред, но се оказва, че всички входове и изходи са заключени. На въпрос защо обитателите на хосписа са затворени, той отговаря:
"Имаме тука две баби, които все искат да бягат, затова се налага да заключим", оправдава се Иванов.
"Елате да видите, всички документи си имаме, провериха ни от сто места, всичко е наред", категоричен е мъжът и добавя:
"Молим се да не ни затворят, не знам къде ще отидат тези хора, за които се грижим".
От хосписа има сериозен отлив на пациенти. До април тази година в дома са настанени 26 старци. След разразилия се скандал хосписа са напуснали 7 пациенти. Сега в дома са останали 19 баби и дядовци при капацитет на сградата от 70 души.
"Знам откъде дойде тази атака, от конкурентен дом. Скочиха ни, защото отворихме в чисто нова сграда, с всички условия, чисто и топло е при нас, а таксата ни е 800-900 лева, другите домове, в които на никой не пожелавам дори да влиза, такава мизерия, кочина е там, са с такси започващи от 1200 лева", обяснява Светлин. Мъжът ни кани да влезем и в стаята на дядо Митко, който стана причина за разкриването на далаверите в хосписа.
"Чичо Митко пиеше много, а ние не му давахме. Дойде тук в много тежко състояние. Само след два месеца си стъпи на краката и започнаха проблемите. Искаше алкохол, искаше да си кани и две циганки проститутки от Стара Загора да живеят при него", обяснява Светлин.

Разказва също, че дядо Митко от Поморие сам се обажда по телефона, след като прочита обявата им, че предлагат грижи срещу имоти и предлага апартамента и магазина си в Поморие срещу грижите на Йорданка Неферова.

Санитарка ги заковава в съда

Бивша служителка на дома за стари хора в Елин Пелин разказва пред ченгетата за нелегалните практики на дома и е една от основните свидетелки по разследването, научи "България Днес". Жената, която работи като санитарка едва няколко дни, признава, че причината да напусне е именно несъгласието й с нелегалните практики в хосписа.
"Ние тази жена я уволнихме. Постъпи на работа, беше тук два-три дни. Поискахме й медицинско и се оказа, че страда от шизофрения, как да я оставим да работи тук", обяснява служителят Светлин Иванов.
От прокуратурата досега са повдигнали обвинения на шефката на хосписа Йорданка Нефорова, заместника й Бойко Стоянов и полицая от 9-о РПУ Бисер Докторов. Издирва се и четвърти член на бандата - синът на Неферова - Божидар. Той е в неизвестност, издирва се с европейска заповед за арест заради точене на банкови карти в Германия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама