Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6247503 www.bgdnes.bg

Наглите излизат на свобода

7 г. след ареста на бандата и 3 г. след окончателните присъди Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца стопили присъдите си с труд и се превъзпитали. Администрацията на затвора ги предложила за условно предсрочно освобождаване, съдът одобрил

Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца от бандата на Наглите излизат на свобода предсрочно, показа проверка на “24 часа”.

Реклама

Софийският градски съд е одобрил предложенията на началника на затвора за освобождаването им. За Гребеца - на 5 май, а за Йожи - на 10 май. Двамата още са зад решетките, защото трябва да се произнесат магистратите и от апелативния съд, което ще се случи до две седмици.

Така на практика

половината от

групата на

Наглите вече

е изтърпяла

ефективното си

наказание

- 7 г. и половина след арестите и точно 3 г. след окончателните им присъди от ВКС.

В затвора все още са другите двама - Прокопий Прокопиев-Поли Културиста и Даниел Димитров-Данчо Релето.

За тях не са постъпвали предложения от администрацията на затвора за предсрочното им освобождаване. За Гребеца и Йожи обаче това е факт.

“Няма нищо странно. Това е процедура по закон. Има предпоставки за условното им освобождаване, има предложение за това, има определение на съда”, казва пред “24 часа” юрист, запознат с казусите на двамата.

Ивайло Евтимов-Йожи беше осъден на 18 г. затвор. Времето на изтърпяване на наказанието му се зачита от края на 2009 г., защото е в ареста оттогава. Йожи е работил в затвора и така законно е намалил наказанието си. Всеки 2 отработени дни му се зачитат като 3 от присъдата. Така към май 2017 г. от 18-те години са му останали 7 г., 1 м и 29 дни. Това е повече от 1/2 излежано в затвора, което пък е предпоставка да

изтърпи

Реклама

наказанието си

условно, но на

свобода

Предложението от началника на Централния софийски затвор е още от 19 април. Специална комисия е преценила, че Йожи се е превъзпитал и има положителна промяна в поведението му. Освен това активно се трудел, участвал в обучителни и спортни програми. Така следващите 7 г. Йожи ще бъде на свобода, но с условна присъда. Освен това в следващите 3 г. е задължен да се среща с пробационен служител, който ще преценява как се справя на свобода и ще изготвя доклади до съда.

Подобно, но малко по-сложно е положението с другия предсрочно освободен - Любо Гребеца. Неговата присъда беше най-малка от всички - 10 г. затвор.

Също като Йожи

и той бил

примерен зад

решетките,

работил е, заради

което е намалил

наказанието си,

и е участвал активно в мероприятията.

Така към началото на май т.г. му остават още 1 г., 7 м. и 29 дни, които съдия Петър Стоицев му заменил с условна присъда на 5 май. При Любо Гребеца обаче има и проблем, заради който прокуратурата е против предсрочното му условно освобождаване.

Той е подсъдим за две убийства - на Иван Пайнавелов-Сапата, сочен за мозък на Наглите, и на Юлиан Лефтеров-Кокошката, чието отвличане според прокуратурата е инсценирано, за да могат Наглите да получат откуп от богатия му чичо Александър Чонков. Труповете им бяха открити през 2010 г.

Процесът още не е приключил. Според адвокатите на Любо Гребеца това не може да повлияе на условното му предсрочно освобождаване, защото важи презумпцията за невинност.

“Цитираното дело е от януари 2010 г. Аз нямам вина, че досега прокуратурата не е правила нищо по него”, заявил Гребеца за делото, по което е освободен условно.

Съдът се съобразява с тези доводи. Освен това има положително становище за Гребеца от затворническото общежитие в Казичене, където той изтърпява наказанието си на лек режим. Не е наказван, награждаван е многократно,

рисковете от

рецидив са на

ниски нива - 38

точки от

първоначалните

60

Психологът преценил, че ресоциализацията му на свобода е препоръчителна и оптимистична.

За това, че Любо Гребеца е внимавал какво прави зад решетките, говори и случка от 2014 г. Тогава съкилийникът му Мартин Мартинов-Ягуара, който лежи в затвора за грабежи, го нападнал с юмруци. Гребеца не отвърнал на агресията, а по надлежния ред дал показания за побоя и след това Ягуара е осъден на още 4 м. затвор.

След като бъде освободен от затвора, Любо Гребеца също ще посещава пробационен служител в продължение на 6 м. според определението на съда.

Равносметката за отвличанията - 2-ма в затвора, 2-ма освободени 2-ма убити, 2-ма защитени свидетели и 4-ма оправдани

Групата на Наглите действа от 2007 до края на 2009 г., когато са арестувани 28 души по мащабното разследване за серия от отвличания. Сред жертвите са бизнесмените Киро Киров, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Борислав Атанасов, Вилхелм Краус, детето на разстреляния сикаджия Иво Марков-Джорджио, синът на Румен Гунински. По време на плен някои от тях останаха без уши и пръсти.

Обвинения получиха 11 от арестуваните. Това са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето, Любомир Димитров-Гребеца, братята Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков-Прасето, Цветозар Славчев-Църо и Кирил Кирилов-Шкафа. Повечето са автокрадци и магистрални грабители, дотогава с богати криминални досиета в масивите на МВР. Други двама - Валентин Михайлов-Ихтиманския

и Найден Недев станаха защитени свидетели на прокуратурата. Точно Ихтиманския предава цялата група, след като е арестуван за източване на банкомати. Както стана ясно по-късно, Иван Пайнавелов-Сапата е убит от своите през 2008 г.

Осъдени бяха само Йожи, Културиста, Релето и Гребеца. След освобождаването на последните двама зад решетките ще останат още толкова от прословутата банда.

Макар и доказано по делото, че е отвличал с останалите, Киро Шкафа е убит през 2012 г. в кв. “Младост”. Същата е съдбата и на мозъка Иван Пайнавелов-Сапата, чийто труп е изровен в Плана планина през 2010 г. Останалите са оправдани по обвиненията за отвличанията. Най-мистериозна остава съдбата на Вальо Ихтиманския. След разкритията му за групата, в която и той е участвал, е изведен в чужбина и самоличността му е сменена. Делото му за източване на банкомати е прекратено, след като е трансферирано от Словакия в България. Измъкна се и от присъда за грабеж от 2004 г., извършен заедно с Йожи. Последният се призна за виновен през 2015 г. и наказанието му беше кумулирано в 18-те години присъда от делото “Наглите”.

Любо Гребеца, който скоро ще излезе на свобода, има най-малка присъда от другите трима, защото съдейства на разследването в началото на 2010 г. срещу обещание за защита. По-късно по време на делото се отказва от показанията си и заявява, че са дадени под натиск.

Общо над 3 млн. лв. са получили Наглите от откупи. Парите не са открити - дори тези, които е получавал и харчил защитеният свидетел Валентин Михайлов-Ихтиманския. Той е и човекът, който е рязал пръстите на Ангел Бончев и ухото на Михаил Краус.

Реклама
Реклама
Реклама