Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6247934 www.bgdnes.bg

Треньорът на "Мейджоу Хака" Александър Станков: Опитвам да задържа Божинов

Александър Станков подписа договор с втородивизионния китайски тим "Мейджоу Хака" преди дни. В същия отбор играе и Валери Божинов. Тъй като сезонът вече е започнал, българският специалист временно ще заеме позицията на технически директор и главен мениджър. От началото на следващия сезон доказалият се в Китай Станков ще е и старши треньор. Това е трети престой на специалиста в азиатската страна. Преди това той води "Далиан" и "Хунан". Пред "Българи Днес" Станков сподели първите си впечатления от нови си тим.

- Г-н Станков, как се стигна до назначаването ви за треньор на "Мейджоу Хака"?

Реклама

- Имам много добра репутация в Китай. Доста хора ме познават от двата ми предишни престоя. Мой стар приятел, който в момента е директор на "Бейджин Гуоан" - един от големите отбори, ме е препоръчал на "Мейджоу Хака". Те се свързаха с мен и ме поканиха да дойда да преговаряме. Така се получиха нещата.

- С какво ви впечатли предложението на този клуб?

- Много коректни хора са. Президентът настояваше да дойда и да поема тима. Валери Божинов е тук. Това също оказа влияние на решението ми. Много настояха хората и постъпиха по най-коректния начин. Имах още едно предложение от друг отбор в Китай, но това ме впечатли повече. Удовлетвориха всички мои желания. Сега е средата на сезона и исках да се запозная по-добре с отбора, преди да поема треньорския пост. В момента пак заемам висок пост - доста неща зависят от мен. Те искат да направим добра стратегия с перспектива за бъдещето. Това ме впечатли, а и имам много добра комуникация с хората в клуба.

- Казахте за интерес от още един отбор - от същата дивизия или от елита беше той?

- От тази дивизия беше предложението. В момента, в който дойдох тук, се получи оферта и от Казахстан. Нямаше как да поема ангажимент към тях. Аз съм такъв човек, че не мога, когато съм дал дума на хората, да се отметна. Няма как да стане.

- В началото ще сте технически директор, докато се запознаете с обстановката, нали така?

- Ще съвместявам постовете технически директор и главен мениджър. Това беше моето желание. Искам по-добре да се запозная с нещата в отбора. Да видим как да изградим за следващия сезон по-боеспособен отбор и да преследваме по-високи цели.

Реклама

- Какви са първите ви впечатления от отбора?

- Мен нищо не може да ме изненада, защото съм бил четири години в Китай. Това ще ми е пета тук. Запознат съм с нещата и обстановката в тази държава.

- Каква цел поставиха пред вас до края на този сезон?

- Тази година основната цел е да помогнем всички заедно с каквото можем да остане отборът в групата. Вече следващия сезон тимът ще преследва по-високи цели. Но най-главната задача е отборът да остане в групата, защото е много тежък шампионатът. Има изключително силни отбори във Втора лига с добри чужденци и класни треньори. Тук са доста известни имена като Свен-Горан Ериксон. Вдигна се страшно нивото във Втора лица специално. В "А" група да не говорим.

- Върху какво според вас най-много трябва да се работи? Поне на първи поглед тимът страда от слабата ефективност на нападението.

- Това е един от основните проблеми на отбора. Върху това трябва да се наблегне. Има още доста неща, които трябва да се подобрят, защото "Мейджоу" е скромен отбор. Не е от най-големите клубове, но атмосферата и желанието на хората, които работят в него, са заразителни. В крайна сметка трябва да се борим с много силни противници.

- Видяхте ли се вече с Валери Божинов и какво ви сподели той за отбора?

- Имахме възможност да разговаряме, а и тепърва ще го направим отново. Все още се адаптира към Китай. Не му е никак лесно, но се надявам да свикне. Който не е работил в Китай, той не знае колко е тежко. Имат съвършено различна култура и нрави. Очакват те доста пътувания, при това дълги. И още много неща, които са съвършено различни от европейските нрави, култура и футбол.

- Неговият договор е до края на сезона с опция за продължаването му с още една година. Ще опитате ли да го задържите и след това?

- Естествено, ще гледам да го убедя да остане. Не мога да кажа още отсега какво ще се случи, но за него ще е добре да остане и да направи кариера в Китай. Това вече е страна, в която много футболисти не само от България, но и от Европа имат желание да играят. Това, което се случва в първенството, е някаква лудост. Огромни инвестиции се правят във футбола.

- Ще има ли българи в щаба ви и може ли да привлечете и наш играч от следващия сезон?

- До края на сезона няма да се правят промени в щаба. Така сме се разбрали, така ме и помолиха хората от клуба. От новия сезон при всички положения ще има и българин като мой колега. За футболисти все още не мога да кажа. Винаги съм бил воден от желанието да взема български играч. Където и да съм бил, съм имал подобно намерение. Първата ми идея е да взема български футболист.

- Това ще е трети клуб в Китай, който ще водите. Каква е разликата с предишните два?

- Всеки клуб сам по себе си има своята идентичност. Най-добрият ми период беше в "Далиан". Там имахме страхотни моменти и никога няма да ги забравя. В "Хунан" изкарах много тежка година с куп проблеми, но въпреки всичко се справихме и там. Сега в "Мейджоу" виждам една добра атмосфера. Хората са много добронамерени и имаме отлична комуникация.

- В последно време ви спрягаха и за някои български отбори. Имаше ли интерес и защо предпочетохте Китай?

- Много не обичам да коментирам "тук ме каниха, там каниха, тук отказах". Моето най-голямо желание беше да се върна в Китай, защото най-добре познавам обстановката. Предложения от България не ми липсваха, докато бях без работа и си почивах. В крайна сметка, без да обиждам хората, им обясних, че исках да си изчакам момента за Китай.

- Големите пари, които се наливат там в последно време, променили ли са нещо спрямо предишния ви престой?

- Вдигнала се е класата и на двете лиги. И Висшата лига, и "Б" групата са станали много по-силни от предишния ми престой. Вкарват се много класни чужденци. Нивото на местните футболисти също се подобрява. Голяма е инвестицията във футбола. Всички хора са страшно запалени. Самият президент на страната е дал директива, че иска страшно да се подобри нивото на футбола. Не може да си представите какви инвестиции и средства се хвърлят за футбола.

Елица Младенова

Реклама
Реклама
Реклама