Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6247945 www.bgdnes.bg

Антистресова играчка зариби българите

Деца сочат средни пръсти с него 

Доли ТАЧЕВА

Антистресовата джажа фиджет спинер стана хит сред малки и големи нерваци у нас.
Малкото устройство може да разтовари човек от стрес и тревожност или просто да го забавлява. Новите играчки наподобяват тези от 90-те години на миналия век, като йо-йо и фризби, но в по-модерен вариант. Фиджет спинерите се въртят с пръсти по няколко минути и с тях могат да се правят различни трикове. Хваща се по средата и се завърта, като по този начин отвлича вниманието от проблемите.


Проверка на "България Днес" установи, че видеоканалите в интернет вече са затрупани с клипове по темата. Много деца използват междучасията в училище, за да се учат на нови хитрости, които след това да споделят в мрежата. Една от най-сложните, според хлапетата, е да завъртиш няколко спинера един върху друг. Зарибените ученици обединяват играчките си и се опитват да направят номера дори още по-сложен като поставят джаджите на върха на обувките си.

Реклама


Сред по-лесните упражнения са завъртанията на всеки един от пръстите на ръката. Вече дори неприличният среден пръст не е същият без въртящ се спинер върху него, обяснява в едно от видеата малка госпожица. В него тя дава съвети и за това как най-лесно да се научи завъртането и на останалите пръсти. Момичето показва завидни възможности и като го върти на рамото и носа си.


Децата толкова са луднали по новия продукт, че дори търсят специалисти, от които да откраднат занаята. Манията се е разраснала в целия сват. В други държави има цели интернет канали, посветени на устройството. Големи мъже и жени показват новите си придобивки и майсторят интересни номера с тях.


Спинерът е изграден от три капсуловани лагера в периферията и 1 полу открит лагер, разположен централно. Последният разполага и с тапичка, за по-голям комфорт при използването му. Предлага се в няколко цвята и разновидности. Някой модели светят, а други наподобяват прилепа на Батман. Цената им варира от 7 до 40 лева. Размерът им приляга на всяка ръка, независимо дали е детска или на възрастен човек. Потребителите са изключително доволни, тъй като освен малко, устройството е и много тихо. Това предразполага да се използва навсякъде без да безпокои околните.

Кубче замества тропането по масата

Фиджет кубът е заместител на тропането по масата, цъкането с химикалка, почесването, нервниченето и други досадни навици.
По-размер наподобява по-голям зар, върху който има всякакви копчета. Човек може да ги цъка, когато се чувства нервен.


Предпочитан е от много студенти по време на лекции. Тези, които са нервни, защото не могат да си отговорят на даден въпрос могат да се ориентират към "Махалото на решенията". Правилата са много прости. Задава се въпрос и металното топче се залюлява. Наблюдавайте как се движи в хаотично изменящи се криви над полето до момента, когато спре над даден отговор. По този начин махалото поема отговорност за крайното решение вместо вас. В основата има вградени 6 магнита, които взаимодействат с друг магнит в топчето, като го карат да се движи по абсолютно завладяващ и непредсказуем начин. Процесът е комбинация на сили на гравитация, магнетизъм и инерция. Това прехвърляне на отговорността струва около 16 лв. Предпочитано е от много мениджъри, които облекчават живота си по този начин.

Реклама
Реклама
Реклама