Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6248044 www.bgdnes.bg

Георги Иванов проходи

Прави леки разходки в болничната стая

Борислав РАДОСЛАВОВ

Георги Иванов стъпи на крака! Първият български космонавт вече прави леки разходки в болничната стая и постепенно се раздвижва.


Хубавата новина съобщиха пред "България Днес" близки на 76-годишния мъж, който миналия понеделник бе приет в реанимацията на Военномедицинска академия. След падане, докато бил вкъщи, се почувствал зле и близките му го докарали в болницата.
Седмица след влошаването на здравословното му състояние Георги Иванов вече е контактен, движи крайниците си и говори спокойно. Той е в добро здраве със стабилни показатели, потвърдиха и от ВМА пред вестника.

Реклама


Резултатите от изследванията показаха, че мозъчното увреждане не се увеличава. Предстои да му бъдат направени още изследвания, които окончателно трябва да потвърдят или отхвърлят съмненията за исхемичен инсулт, както и да определят диагнозата му.


Първоначалната диагноза на медиците именно бе исхемичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма. При битов инцидент космонавтът получил травма на раменната става и леко ударил главата си.


По думите на лекарите Георги Иванов има сърдечна аритмия, която е предпоставка за такива нарушения в кръвообращението на мозъка.


При постъпването му в болница Иванов бе поставен в медикаментозна кома. Два дни по-късно ВИП пациентът бе изваден от нея, а показателите му оттогава до днес са много добри.


На 10 април 1979 г. той участва в космически полет заедно с руския космонавт Николай Рукавишников. Двамата прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута и са принудени да се върнат, тъй като, поради технически проблем техният кораб "Союз 33" не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6".

Реклама
Реклама
Реклама