Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6248170 www.bgdnes.bg

Спинър - новият мегахит

Малка играчка превзема света

Деца и възрастни въртят джаджа за успокоение

Доли ТАЧЕВА

Антистресовата джаджа фиджет спинър стана хит сред малки и големи в целия свят. Отскоро малата играка се появи и в България и вече предизвиква тотален фурор.
Малкото устройство може да разтовари човек от стрес и тревожност или просто да го забавлява. Новите играчки наподобяват тези от 90-те години на миналия век, като йо-йо и фризби, но в по-модерен вариант. Фиджет спинърите се въртят с пръсти и с тях могат да се правят различни трикове. Хваща се по средата и се завърта, като по този начин отвлича вниманието от проблемите.


Спинърът е направен от три капсуловани лагера в периферията и 1 полуоткрит лагер, разположен централно. Последният разполага и с тапичка за по-голям комфорт при използването му. Предлага се в няколко цвята и разновидности. Някои модели светят, други наподобяват прилепа на Батман. Цената им варира от 4 до 40 лева. Размерът на спинъра приляга на всяка ръка, независимо дали е детска или на възрастен човек. Потребителите са изключително доволни, тъй като освен малко устройството е и много тихо. Това предразполага да се използва навсякъде, без да безпокои околните.
Проверка на "България Днес" установи, че видеоканалите в интернет са затрупани с клипове по темата. Много деца използват междучасията в училище, за да се учат на нови номера, които след това да споделят в мрежата. Една от най-сложните според хлапетата е да завъртиш няколко спинъра един върху друг. Зарибените ученици обединяват играчките си и се опитват да направят номера дори още по-сложен, като поставят джаджите на върха на обувките си.

Реклама


Сред по-лесните упражнения са завъртанията на всеки един от пръстите на ръката. Вече дори неприличният среден пръст не е същият без въртящ се спинер върху него, обяснява в едно от видеата малка госпожица. В него тя дава съвети и за това как най-лесно да се научи завъртането и на останалите пръсти. Момичето показва завидни възможности и като го върти на рамото и носа си.


Децата толкова са луднали по новия продукт, че дори търсят специалисти, от които да откраднат занаята. Манията се е разраснала в целия сват. В други държави има специални интернет канали, посветени на устройството. Големи мъже и жени показват новите си придобивки и майсторят интересни номера с тях.

Кубче замества тропането по масата

Спинърът не е единствената джаджа, която излиза на мода. Друга таква е фиджет кубът, който е заместител на тропането по масата, цъкането с химикалка, почесването, тактуването с крак и други досадни навици.
Кубът наподобява голям зар, върху който има копчета. Човек може да го държи в ръка, да го върти и да цъка ключовете, когато се чувства нервен.


Друг хит е магнитно махало, което отговаря на зададен въпрос. Правилата са прости. Задава се въпросът и металното топче на махалото се залюлява. То започва да се движи хаотично, на пръв поглед против всички закони на физиката, докато неочаквано спре над даден отговор. В основата на махалото има вградени 6 магнита, които взаимодействат с друг магнит в топчето, като го карат да се движи хаотично. Процесът е комбинация на сили на гравитация, магнетизъм и инерция. Освен че решава въпроси, самата процедура е много красива и успокояваща.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама