Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6249139 www.bgdnes.bg

Топконтрабандист партньор с държавна фирма

Обвиненият за мащабна контрабанда на цигари бизнесмен Димитър Баджаков е развивал съвместна бизнес дейност с държавна фирма, показа проверка на "България Днес".
Партньорските отношения са между Баджаков и управляваната от Министерството на транспорта бивша фирма на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) започват на 21 януари 2015 г. Тогава фирмата на Баджаков "Бизнес Актив" сключва договор за наем на ресторант "Бизнес клуб БМВ" на столичния бул. "Мария Луиза" 101.
Помещението в топцентъра на София е с площ 548 кв. м и съчетава в едно елегантен кафе-бар, ресторант и модерен бизнес клуб. Там години наред се провеждат тържества и официални мероприятия на вътрешното министерство, чиито собственост е и самото дружество БМВ през това време. Нерядко висши началници избират елитния ресторант, за да отбележат с пищен банкет пенсионирането си. Заради разположението си в центъра на София "Бизнес клуб БМВ" нерядко се ползва и до ден днешен за работни обеди на полицейски началници с техни гости от чужбина, твърдят запознати. Чувствителната информация, която си разменят посетителите, от своя страна налага строги критерии при подбор на персонала, обясниха пред репортер на вестника бивши ченгета. По думите им това е и причината дълги години ресторантът и барът да се управляват именно от фирмата на МВР.


След старта на реформата в министерството се взема решение "БМВ" да бъде прехвърлена към Министерството на транспорта. То от своя страна решава, че е далеч по-разумно да се търси външен наемател. Така в началото на 2015 г. е сключен петгодишен договор за управление с фирма "Бизнес Актив". Според документите по това време неин собственик е роденият в Свиленград Димитър Баджаков. Той дълги години е митничар на Капитан Андреево, а след отстраняването си започва бизнес като спедитор.
През 2011 г. новоизлюпеният бизнесмен е арестуван при мащабна акция на ГДБОП с кодово име "Контрабандистите". При нея спецченгетата разбиват мащабен канал за трафик на цигари от Гърция към България. При обиските в различни градове са намерени нелегални папироси за над 15 млн. лева. Бандата според МВР е ръководена от гърка Йоанис Стратакус "Асоса", сочен от службите за наследник на убития топконтрабандист Иван Тодоров-Доктора, обявиха спецченгета на специално свикана пресконференция. На нея стана ясно, че Баджаков отговарял за транспорта на тировете с нелегални цигари, влизащи през Капитан Андреево.
Заради бягството на боса Йоанис Стратакус разследването по случая се бави няколко години. През това време срещу осемте задържани са повдигнати официални обвинения за участие в контрабандния канал. Делото по случая е внесено в Специализирания наказателен съд през 2016 г.
Висящото обвинение срещу Баджаков първоначално не се оказва пречка да сключи договор за наем на "ресторанта на МВР" година по-рано. Три месеца след като дава ресторанта на обвиняемия в контрабанда бизнесмен, управителят на държавната фирма "БМВ" решава да развали договора. Баджаков отказва да освободи "полицейския ресторант" с мотив, че има петгодишен договор. Изхвърлен е едва в края на 2015 г., след като държавното дружество печели заведеното дело, става ясно от публикуваната присъда по случая. По това време Баджаков е прехвърлил фирмата на майка си, но още се води управител.
Репортер на вестника потърси мнението на управителя на фирма "БМВ" относно сключения договор чрез неговата секретарка. До редакционното приключване на броя коментар не бе получен.
От пресцентъра на полицията обясниха, че няма как да коментират търговски взаимоотношения между Баджаков и държавната фирма, защото по това време тя не е била тяхна собственост. Вътрешното министерство си връща собствеността в "БМВ" едва след като случаят приключва.

Бос на митническите хакери

Димитър Баджаков е част и от разбитата преди дни от ГДБОП банда на "Митническите хакери". Според спецпрокуратурата той е един от босовете на групата, взела под контрол компютърните системи по границата. С помощта на специален вирус те успели да проникнат в компютрите на седем митнически пункта. Схемата започва да действа в началото на 2015 г., когато Баджаков поема и ресторанта на МВР. След като си осигурят достъп до компютрите, бандитите без проблеми можели да заличават или манипулират данни за стотици преминаващи през страната товарни камиони. Това позволявало на различни търговци да избягват плащането на ДДС и акцизи. В замяна на услугата бандата на Баджаков искала по 25 хиляди евро на ТИР. Според прокуратурата нанесените щети са за над 3.6 млн. лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама