Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6289827 www.bgdnes.bg

Афера с бъбреци взривява Мадрид

Казус с десетки болни българи, които с цената на живота си се забъркаха в скандал с трансплантации на бъбреци в Мадрид, е на път да преобърне испанското законодателство. Редица евродепутати от няколко правни и здравни комисии се застъпиха категорично за нашенците, след като българската адвокатка, практикуваща в Испания, София Николаева, отнесе въпроса на своите клиенти до най-висшите инстанции на Европейския съюз.

Над 20-те ни сънародници на хемодиализа, чакащи с години за трансплантация, се прехвърлиха от болничното легло на подсъдимата скамейка преди няколко месеца. Според образуваното досъдебно производство те са участвали в измама срещу системата на общественото осигуряване в Испания, чрез която има достъп до донорската програма чрез фиктивни трудови договори и фиктивна регистрация като едноличен търговец. Всички лица, които са обвинени, са млади българи на прага на смъртта, които са били в списъка на чакащите към донорската програма или вече са с присаден орган.
"Случаят е изключително тежък, тъй като това е първото по рода си подобно дело в Испания. Става въпрос за ново престъпление, за което няма никаква нито съдебна, нито тълкувателна практика", коментира пред "България Днес" адвокат Николаева. Тя разяснява, че преди приемането на Кралски указ 16/2012 всички чужденци с адресна регистрация на испанска територия са имали право на безплатен достъп до системата на здравеопазване. Като мярка за намаляване на бюджетни разходи се е ограничил достъпът до здравната им системата само за работещи, пенсионери и чужденци с издадени здравни карти. Според разследването българите са нарушили закона, като са сключили фиктивни трудови договори, за да влязат в листите за трансплантации. Адвокат Николаева е намерила пробойна в обвинителната теза и тълкуване на испанските магистрати.
"Процесът ще е изключително тежък не само от правна, но и от чисто човешка гледна точка, тъй като предмет на делото е борбата за живот на невинни млади хора, имали нещастието да са болни в България", коментира адвокат Николаева.


От думите й става ясно, че българите са изпълнили предписанията на закона и са с прехвърлени здравноосигурителни права посредством задължителния формуляр "S1", но въпреки него срещу тях е повдигнато обвинение. Тя отнася този правен абсурд до Европейския парламент, който реагира мигновенно. Г-жа Тейсен от комисията е категорична, че лице, което получава пенсия от една държава членка, но няма право на медицински грижи в държавата членка на пребиваване, независимо от това получава такива грижи именно заради въпросния попълнен формуляр "S1". Въз основа на принципа за равно третиране въпросният пенсионер следва да получава здравни грижи в държавата членка, в която пребивава, при същите условия, както и гражданите на тази държава. Ако здравните органи в държава членка откажат достъп до здравната си система, то въпросният човек се смята за дискриминиран. Така не само че са обвинени несправедливо, сънародниците ни могат да осъдят испанската държава. Това, което трябва да се докаже, е, че като пенсионери по болест в България те имат право на трансплантация. Прецедентът, който създава случаят, и работата на адвокат Николаева може да преобърне испанското законодателство и да спаси живота на нашенците.

Евродепутатът Радев помага в каузата

Евродепутатът Емил Радев оказва изключителна помощ на обвинените българи, като съдейства за отнасяне на въпроса до Европейския парламент. След като нито испанските, нито български магистрати откликват на молбата за помощ на адвокат Николаева относно разнищването на заплетения казус с трансплантациите, г-н Радев решава да вземе нещата в свои ръце. Той задейства връзките и положението си в Брюксел и донася въпроса до правната комисия.


Любен ДИМИТРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама