Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6289926 www.bgdnes.bg

200 бона данъци заковават сливенския Ал Капоне

200 бона укрити данъци вкарват за 5 - 6 години зад решетките бруталния престъпник Тихомир Тихолов, известен като сливенския Ал Капоне. Върховните магистрати потвърдиха вчера присъдата на Тихолов, който от зловещ сводник и изнасилвач се превръща в мастит бизнесмен, финасов предприемач и обществен благодетел.

Макар да има данни за десетки престъпления, точно както и прословутия гангстер от Чикаго, сливенският Ал Капоне ще лежи в зандана за укрити данъци. В продължение на три години, от 2007 до 2011 г., заедно със съпругата си Диляна Бъчварова Тихолов е успял да завлече държавата чрез общата им фирма "Ротира груп" ООД – Сливен, със 164 806 лв. Според неоспоримите по делото доказателства двойката мошеници издавала само приходен касов ордер, а не фактури при направени от 15 свидетели парични вноски по сключени договори за строителство на апартаменти. Според близки до разследването хора огромна част от заработените от проституция и сводничество пари били изпрани именно чрез въпросната фирма. След формалното легализиране на бизнеса си Тихолов дори щедро раздава дарения и даже става спонсор на екосдружение "Брезичка".
Снизходителната присъда у нас обаче е нищо в сравнение с това, което очаква Тихолов в Германия. От няколко години немските магистрати се опитват да издействат екстрадицията му за шест престъпления, за които сливенският Ал Капоне може да лежи няколко десетилетия. Редица томове, описващи изнасилвания, трафик на хора, сводничество, фалшифициране на документи и лични данни, както и незаконно притежаване на оръжия и дрога, чакат нашенеца на прокурорското бюро в Хановер. Мистерията около новоизлюпения богаташ благодетел започва да се разплита преди няколко години, когато от Германия пристига официално искане за екстрадицията му. В нея се посочва, че Тихолов е разследван за редица престъпления.

Едно от най-бруталните обвинения е системното изнасилване, което строителният предприемач е извършвал над 25-годишна българка. Според данни на хановерската прокуратура Тихолов е упоил с наркотици девойката, заключил я в бус и я прекарал през граница. В чужбина момичето е било заставено насила да проституира, като по-късно е била продадена като вещ на германец и принудително омъжена за него. От събраните доказателства по разледванията в Хановер става ясно, че това далеч не е единичен случай, а част от организиран от мъжа канал за трафик на сексуални робини.
След като присъдата на бандита влезе в сила вчера, немските прокурори могат отново да задвижат процедурата по искане за екстрадирането му. Така, ако българските магистрати уважат искането на колегите си, Тихолов трябва да бъде изпратен в Хановер, където да застане на подсъдимата скамейка. Ако бъде намерен за виновен там, той може да се сдобие с още най-малко 20 години затвор, които според европейското законодателство ще изтърпи у нас.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама