Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6294281 www.bgdnes.bg

Сикаджийски бос в афера с германски фараон

Бизнес с отглеждане на дървесина е завъртял един от шефовете на СИК Рахмат Сукра, показа проверка на "България Днес". Необичайната си за силовак дейност Сукра упражнява като управител във фирма на немския бизнесмен Андреас Нобис. Компания начело на дружеството им прави и арменец, арестуван за убийството на Андрей Луканов.
В немските медии немецът Нобис открито е обявен за фараон заради афера със 70 млн. евро. Парите събрал от дребни инвеститори с обещания да ги инвестира в плантации за дървесина в България. За да зариби клиентите си, аферистът се хвалел, че финансовият модел на инвестиционното му дружество "Лигнум" позволява да се изплащат годишни лихви от 13,6 процента. В крайна сметка обещанията се оказват мит. Немското дружество обявява фалит, а за хилядите подлъгани вложители в пирамидата на Андреас Нобис остава да пият по една студена вода, разказва в свое разследване немският вестник "Зюддойче цайтунг", цитиран от "Дойче веле".
Схемата си немският фараон започва да реализира преди пет години, става ясно от публикациите. Идеята му е изключително проста: фирмата му "Лигнум" купува качествена дървесина от плантации в България. След години, когато е изсушена и годна за търговия, я пласира с печалба, а вложителите трябвало да получат обещаната висока лихва за инвестицията си. На обещанията за безрискови печалби се хващат около 3500 германци, които поверяват на Нобис спестяванията си.
След като набира капитал, Андреас Нобис регистрира няколко свои фирми в Русе. От тяхно име се сключват договори за наем на хиляди декари пустеещи земи в близки общини. Върху нивите той твърди пред инвеститорите, че ще засади четири вида дървета бяла акация, череша, черница и черен орех. Докато бизнесът се разраства, Нобис привлича и тукашни управители.


Един от тях е бившият бос на СИК Рахмат Сукра, назначен начело на дъщерната на "Лигнум" фирма "Брекиня 09" заедно с обявения за фараон германец Андреас Нобис. Бизнесът с дърва е далеч от обичайните занимания на сикаджията. Единственото, което ги свързва, са огромните суми, които се превъртат. Роденият в Русе Сукра дълги години е сочен за една от водещите фигури в силовата групировка на Маджо и братя Маргини. В различни публикации Сукра дори е обявяван за номер две в структурата на босовете. След смъртта на Стоил Славов през 2004 г. именно Сукра пое петролния бизнес на групировката. За целта той стана управител на скандалната "Интерпетролиум енд партнърс".
Малко след това между основателите на СИК избухва война, съпътствана с множество знакови разстрели. Според ченгета в групировката се оформят два лагера с лидери братя Маргини и Младен Михалев-Маджо. Изправен пред избор да вземе страна, Рахмат Сукра остава с Маджо, превръщайки се на практика в негова дясна ръка, твърдят хора от подземния свят. Като доверен кадър на Маджо Сукра според запознати движи неофициално и част от легалните бизнес проекти на сикаджията.
В крайна сметка грандиозните многомилионни планове за засаждане и търговия с дървесина не се реализират. Помощ за успеха не дават и бизнес уменията на някогашния силов бос Рахмат Сукра. След множество перипетии и финансови машинации германската фирма на Нобис, която събира 70-те милиона, обявява фалит, завличайки вложителите. Приблизително по същото време от ръководството на дъщерното дружество се разкарва и босът на СИК.

Кримигерой в управлението

Паралелно с Рахмат Сукра начело на "Брекиня 09" застава и друг русенски кадър с прелюбопитна биография. За управител заедно със сикаджията и немския фараон е избран соченият за подземен бос Артур Торосян. Роденият в Армения кримигерой идва у нас в началото на 90-те години на XX век. Първоначално се установява в Русе, където антимафиоти го арестуват на два пъти заради убийството на Андрей Луканов. През 2001 г. бъдещият дървен бос Торосян е задържан и за разстрела на директора на пристанищния комплекс в Русе Васил Митев. След като обвиненията не се доказват, арменецът се мести във Варна. Там според публикация във в. "24 часа" започва да работи за влиятелни наркобосове. С няколко други чужденци организират през 2008 и 2009 г. канал за контрабандни цигари за Ливан и Йордания. Схемата дълго време е разработвана от ГДБОП, но заради застъпничество на влиятелни политици до арести не се стига.
След това Торосян се снишава за дълго време, разказват хора от подземния свят. Излиза на светло едва покрай ръководството на бизнеса на германския фараон Андреас Нобис.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама