Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6294322 www.bgdnes.bg

Камионът ковчег докарал милиони на каналджиите

Няколко милиона евро само за година изкарала безскрупулната банда трафиканти, в чийто камион ковчег преди две години на магистрала в Австрия загинаха 71 бежанци. Това стана ясно на започналото вчера в унгарския град Кечкемет дело срещу каналджиите. Сред 11-те обвиняеми са и 7 български граждани. Трима от тях - Методи Георгиев, Цветан Цветанов и Касим Салех, са на подсъдимата скамейка освен за трафик на хора, но и с обвинение за предумишлено убийство. Прокуратурата в Унгария поиска за циганите от България доживотен затвор без право на замяна. Същата съдба грози и сочения като бос на бандата 30-годишен афганистанец, който живее от 2013 г. в Унгария като емигрант. Според данни от разследването той организирал гъста мрежа с главатари на местно ниво през държавите, откъдето минавали "пратките" с хора за Западна Европа. Властите все още издирват предполагаемия мистериозен ръководител на българската група каналджии. От доказателствата по делото става ясно, че само за 2015 г. престъпниците изкарали близо 4 милиона евро от десетки камиони с бежанци, бягащи от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан. Тлъстите печалби били разпределяни пропорционално по йерархическата структура на веригата. Огромна част от кървавите пари обаче били изпращани в Афганистан, като по непотвърдена информация големи траншове имало и към България.

Обвинителите поискаха най-тежкото наказание за афганистанеца и тримата нашенци, тъй като те са пряко отговорни за смъртта на задушилите се 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Категорично установено е, че двамата български шофьори на камиона ковчег са съобщили по телефона за стенанията от каросерията, но техният български ръководител и афганистанският главатар на групата им дали изричната заповед да не спират. Полицейският следовател Золтан Борош окачествява каналджиите като "безскрупулни и алчни" не само заради това, че са знаели, че зарязват умиращите хора, но и поради факта, че ден след смъртта им австрийската полиция е открила други 67 мигранти, превозвани с подобен камион от същата трафикантска група.
Телата на 71-те мигранти бяха намерени на 27 август 2015 година в изоставен и заключен хладилен камион в австрийската провинция Бургенланд, близо до границата с Унгария. Будапеща се зае със случая през ноември, защото се установи, че хората са се задушили, докато камионът ковчег е бил на унгарска територия. Ръководителят на звеното в Европол Роберт Крепинко, отговарящ за борбата с нелегалния трафик, с погнуса коментира, че този трагичен случай е пример колко безмилостни, жадни за пари и нечовечни са престъпниците. От самопризнанията на двама от българите става ясно, че всички в схемата са знаели, че хората умират, но не са направили нищо, освен да се покрият.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама