Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6294380 www.bgdnes.bg

Евстатиев гасне унизен в зандана

Сринат, унизен и изоставен. Така се чувства в килията на Пловдивския затвор бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев. "Смазан е психически и не е добре здравословно, но никой не обръща внимание на това", лаконично съобщи за състоянието му адвокат Ташкена Колчева, която го защитаваше.
През май Евстатиев получи 6 години затвор за изнасилването на ученичката Ирена Б., която напил с водка. Според обвинението той я карал да пие на екс от бутилката, докато изпадне в безсъзнание. След това се възползвал от нея и правил секс, а тя не можела да реагира.
Мотивите за присъдата на Евстатиев все още не са готови, но адвокат Колчева е категорична, че ще обжалва тежката присъда.
В момента Евстатиев е в затвора, но е с режим на арестант. Той не разговаря с никого, отказва да се храни, а посещенията на психолозите са спрени. "Психическото му състояние е критично, но съдът упорито отказва да го освободи за лечение. Опасяваме се от най-страшното. Да не излезе в ковчег оттам", споделиха близки на похотливия кмет, които пожелаха анонимност. Те са категорични, че кметът е свалил драстично 40 килограма, има проблеми със сърцето и е изпаднал в тежка депресия. Той е в килия с други затворници, които в началото го тормозели, но след това видели, че едва се държи на краката си, и го оставили на мира.
Инцидентът с ученичката Ирена стана през януари 2016 г. Момичето познавало бившия кмет от предизборната му кампания, където разнасяло бюлетини. С негова помощ Ирена заминала на екскурзия за Москва като част от щаба. В деня на изнасилването тя се качила в хотелската стая на кмета, за да поговорят за кандидатстването й в университет. Кметът обещал да помага.
След като Ирена заспала в алкохолно опиянение, Евстатиев правил секс с нея и я събудил, за да я закара до дома й. Момичето било в ужасяващо състояние - по косата й имало повръщано, а по главата синини. Въпреки това не се доказа побой от страна на Евстатиев върху нея. Синините били от падане по стълбите на хотела, разказа пострадалата. Тя сподели и че се страхува от Евстатиев, защото я заплашил да мълчи.
В крайна сметка бившият кмет бе задържан и оттогава досега е в ареста. Той бе приеман по спешност няколко пъти в болница, след което направи опит за самоубийство, като блъскаше главата си в стената на килията. Присъдата си той прие мълчаливо, докато бащата на тийнейджърката – Георги, сподели, че е доволен от решението на съда. Беухови са категорични, че искът им от 10 хиляди лева обезщетение е символичен. Целта на процеса е да изчистят името на дъщеря си, която била представена като Лолита и прелъстителка от защитата на кмета.
"За нас е важно какво пише в мотивите и дали е отбелязано, че дъщеря ни е била девствена преди това. Искаме да изчистим името й, а не да изглежда в очите на хората като мръсница", категорични са близките.
Процесът срещу Евстатиев се проведе при закрити врата, но пикантни детайли за Ирена лъснаха още преди началото на делата.
Момичето все още се опитва да овладее стреса от случилото се. Тя посещава психолог и присъстваше на всички заседания.

Оплакват се в Страсбург

Близките на Евстатиев са категорични, че ако нещо се случи с него в килията, са готови да сезират международните организации за правата на човека. Те чакат и края на делото, за да се оплачат в Страсбург. По думите на сина на Евстатиев - Борис, делото срещу баща му е политическа поръчка и има за цел да го съсипе. "Баща ми може да е всякакъв, но не и изнасилвач", защити го веднага след ареста през 2016 година синът Борис. Той редовно посещава баща си и се опитва да му бъде опора в трудния момент.
Междувременно адвокат Колчева се готви и за лична битка. Тя ще бъде съдена за клевета от майката на Ирена заради твърденията на защитничката, че ученичката "си го е търсила" в хотелската стая на дъртия кмет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама