Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6294473 www.bgdnes.bg

Кошмар зад стените на дома в Карлово. Режат ни с ножове, заключват ни в шкафове!

Пешо Секса ни опипва, бият ни с дръжки на метли, някои от нас проституират

Заключване в тъмен и тесен шкаф, рязане с нож и бой с дръжката на метлата. Това са само малка част от бруталните възпитателни методи на Таня Петкова, служител в Център за настаняване от семеен тип в Карлово, твърдят местните възпитаници.
Въпреки категоричната забрана на възпитателите в социалната институция три деца събраха смелост да разкажат единствено пред репортер на вестник "България Днес" за бруталните ежедневни извращения, тормоз от персонала, побоища, липса на храна, дрога и принудителна проституция, на които са подложени зад стените на дома 14-те му обитатели.
Истинските имена на децата ще запазим в тайна, тъй като малчуганите се страхуват до смърт от отмъщението на възпитателите в социалния дом. Ще ги наричаме Мария, Елена и Петя.
"В дома работи един чичко. Викаме му Пешо Секса. Иначе името му е Петър Петров", започва ужасяващия си разказ за случващото се зад дебелите стени невръстната Мария.
"Пешо често идва пиян на работа. Веднъж залитна и падна върху мен като талпа. Бааам! Представяте ли си 100-килограмов мъж да се стовари върху вас. Имах чувството, че ще се задуша и ще умра", разказва слабичката Мария.
"Всички му викат Пешо Секса, защото непрекъснато ни пипа. Идва при мен и уж, ей така да ми оправи раницата за училище, почва да ме гали", показва с жест Елена.
"Всички момичета от дома се оплакват от него, но госпожите не ни вярват", обяснява със съжаление детето. На въпрос дали освен да ги пипа, им е посягал сексуално, момичето ококорва очи, усмихва се многозначително и отказва да отговори.
"Ама да знаете, че Пешо Секса нищо не е пред новата госпожа Таня Петкова. Тя е много зла, държи се лошо с нас, бие ни!", категорична е Мария.
В дома са настанени две 7-годишни деца, които сред другите обитатели си спечелват прозвището "малките".
"Веднъж си играехме с "малките", тичахме и викахме повечко, затова Таня ни подгони. Започна да върти макетен нож и да ни заплашва, даже успя да пореже едно от момичетата по крака", обяснява Петя.
При друг случай възпитателката Таня толкова се ядосала заради белите на децата, че ги подгонила с метлата. С такава ярост забила дръжката в бедрото на едно от момичетата, че цяла седмица крачето му било синьо, разказват децата.
"Посяга ни, крещи ни непрекъснато, нарича ни мръсотии", жалват се децата.
Най-любимото наказание на възпитателката било да заключва "малките" в стар и счупен шкаф.
"Оставя ги да пищят там понякога повече от час, а тя излиза от стаята, за да не ги чува", разказват една през друга за възпитателните методи на Таня Мария, Елена и Петя. На въпрос само "малките" ли заключва, малчуганите са категорични, че само тях, тъй като по-голямо дете не би могло да се събере в тесния шкаф.
Освен жестокият тормоз, на който са подложени, децата често гладуват по цели дни.
"Аз не съм яла от вчера вечерта (почти 24 часа Ц бел. ред.)", гали си коремчето Мария. На въпрос: "Няма ли храна в дома?", момичето лаконично отговаря:
"Ама защо да ям тази гадост, после цяла вечер я повръщам, няма смисъл!", клати глава 11-годишната Мария.
Децата разказват как кетърингова фирма се грижи за тяхното меню, но редовно предлага неща, които малчуганите не обичат. Качеството на храната също било много ниско.
"Онзи ден ни сервираха фрикасе. Според тях това означава сурово брашно, разтворено във вода, и миниатюрни парчета сурово месо някакво", обяснява Мария. Елена я подкрепя: "Постоянно ни дават и развалена храна, не само че не е вкусна. Ядем развалено месо и плодове. Всъщност само ябълки, никакви други плодове не ни дават", обяснява Елена. Момичето допълва, че сами се оправяли, щом става въпрос за ядене.
"Ходим при роднини, искаме им пари, просим, крадем. Така си набавяме храна, иначе ще останем гладни. Дават ни стипендия от 33 лева, която стига само донякъде", обясняват децата.
Принудена от безпаричието, Петя изкарва пари и като проституира. Сводник се оказва собственият й брат. Той я взима с кола от дома и я кара към Сопот, където редовен клиент й е един дядо. Той е щедър към нея. За 15-минутен сеанс възрастният мъж брои по 30 лева. Срамежливо детето с ръце покрива смучка на врата си и отказва да каже кой й я е направил.
Все пак стипендията на децата стига за дрога. Масово малчуганите я употребяват, съмнителни мъже ги черпят и с водка.
"Дрогата не е кой знае колко скъпа. Взимаме си една цигара "Бонзай" струва 3 лева, чиста трева е 5 лв., нищо не е", обяснява Елена. Самата тя отрича да употребява, но пуши цигари.
"Възпитателите не ни правят проблем, те пушат наравно с нас, дори те самите ни дават по някоя и друга цигара. Единствено ни правят проблем, ако ни няма повече време в дома. Не ни търсят, просто се обаждат в полицията", обяснява Елена.
Персонал в дома не се задържа, непрекъснато се сменят преподаватели заради ниските заплати и тежката работа, обясняват още децата.
"От управителката на дома Марияна Иванова нищо лошо не сме видели, искаме да го знаете", обясняват в един глас момичетата.
"В момента в дома текат проверки от няколко институции. След като приключат, резултатите ще бъдат оповестени публично", бе краткият коментар на госпожа Марияна Иванова за случващото се зад стените на дома. Нито един от останалите възпитатели не пожела да коментира разказа на децата.

"Проверките в Центъра за настаняване от семеен тип продължават, в момента се работи. Една проверка по закон трае поне 10 дни, през които се правят оценка и проучване", съобщи пред "България Днес" директорката на Социално подпомагане Ц Карлово, Надежда Сеизова.

Реклама

"Все още не е приключила нашата проверка. Ние се самосезирахме по случая. Официално ще бъдат оповестени резултати, засега не мога да изнасям информация. За всяко нещо се прави проверка. На терен са всички компетентни органи в държавата. Горките деца! На какво са подложени, не мога да си представя. Засега мога да кажа, че според агенцията много от нещата, които са изнесени като факти, не отговарят на истината", коментира пред вестника Мариана Дикова от Държавна агенция "Закрила на детето".
За коментар потърсихме и служители от община Карлово, които също са на място и проверяват за нередности ЦНСТ - Карлово, но без резултат.

Майката на 11 деца Веска Лулчева:

Искам си ги обратно!

"Искам си децата обратно! Водя няколко дела. Взеха ми ги с измама. Социалната работничка дойде вкъщи и ме накара да подпиша празни документи, а после се оказа, че съм се съгласила да ми вземат дечицата", започва покъртителния си разказ Веска Лулчева, майка на 11 деца, три от които настанени в ЦНСТ - Карлово.
"На 18 май 2010 година дойдоха две патрулки пред дома ми, проснаха ме по очи като престъпник пред децата. Дъщеря ми Мариела, като разбра, че искат да я вземат, се скри под леглото. Униформеният започна да я дърпа за косата и почна да я влачи към изхода. Детето се съпротивляваше и заби вилица в ръката си само за да не я отведат. От ръцете ми изтръгнаха и 9-месечно бебе. Казаха ми, че ще го осиновят, но оттогава следите му се губят. Разбрахме, че е продадено срещу 25 000 лева", със сълзи на очи разказва жената.
"Провалиха живота на децата ми. Въпреки че съм им майка, мога да кажа, че единият ми син Р. е завършен престъпник с няколко дела вече за кражба. Дъщеря ми В. пък от година не е стъпвала в училище, а другата П. е наркоманка, третата С. пък роди непълнолетна само за да избяга от дома, в който беше настанена", разказва със сълзи на очи Веска. Въпреки ниските си доходи тя е категорична, че с труд и желание е можела да се погрижи за децата си по-добре, отколкото социалната институция, и със съжаление допълва:
"Родих 11 деца накрая друг да им се радва", огорчена е Веска. Преди дни три от децата й са обявени за национално осиновяване и шансът да останат заедно е минимален.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама