Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6296379 www.bgdnes.bg

Майката на прегазения от Николов малчуган Ивайло: Няма да отстъпя, той осакати сина ми

"Вярвам, че Станислав Николов ще получи справедливо наказание за това, че осакати за цял живот моето детенце. Ще се боря за това докрай. Аз съм човек с достойнство и го доказах с неспирната си борба в името на справедливостта", заяви пред "България Днес" Анита Гълъбова, майка на малкия Ивайло от Трън. Повод за коментара на родителя е започващият днес в съда в Перник процес срещу бившия вече кмет на град Трън. Станислав Николов е обвинен за това, че на 13 ноември 2015 г. прегазва с мощния си джип на пешеходна пътека пред училище 6-годишния Ивайло, като нагло заявява, че детето само се било блъснало в колата му. Вследствие на катастрофата малчуганът е осакатен за цял живот, като са му отстранени половината черен дроб и далакът.

"Не знам какво наказание ще преценят да наложат магистратите, но знам, че виновникът трябва да си получи заслуженото, което е максималното предвидено в закона наказание", допълва г-жа Гълъбова. Майката е категорична, че няма да отстъпва и на милиметър, няма да сключва никакви споразумения и ако се наложи, ще обжалва докрай, докато не види възмездие.
От думите й става ясно, че тя все още не е завела граждански иск срещу Николов, но е решена да го направи след днешния ден, тъй като това също е част от наказанието, което заслужава скандалният кмет.
Макар да е абсолютно доказано, че Николов е причинил средна и тежка телесна повреда на малкия Ивайло, от която детенцето е било с опасност за живота, и че е нарушил редица правила за движение по пътищата, бившият градоначалник най-вероятно ще се отърве с условно наказание, смятат експерти. Според повдигнатото му обвинение и според законовите разпоредби максималното наказание, което той може да получи, е до 4 години лишаване от свобода. Тъй като обаче Николов е с чисто съдебно минало, той може да получи 3 години затвор, които да бъдат отложени за изтърпяване с изпитателен срок. Така, въпреки че на фаталният 13 ноември той кара с 25 км/ч., не се съобразява с предупредителния знак "Деца" в района на кръстовището и след като помита момченцето, нагло заявява, че то само се било блъснало в джипа му, Николов ще остане на свобода.


Въпреки това майката Анита не се отчайва.
"Искам да се докаже, че този човек е виновен и нагло прави всичко възможно да излезе чист." Думите на разстроената жена се потвърждават и от развоя на събитията след инцидента. Половин година след катастрофата тя получава постановление от разследващите, че досъдебното производство се прекратява поради липса на доказателства. Става ясно, че оръжието на престъплението - джипът "Фолксваген Туарег", липсва. На по-късен етап ще се разбере, че веднага след трагедията Николов продава колата зад граница. Изправена до стената, майката търси подкрепата на медиите, които се захващат със скандалния случай. Новините достигат до главния прокурор Сотир Цацаров. Той нарежда делото да бъде възобновено и изпратено от град Трън в Перник, където да се проведе независимо и законосъобразно разследване.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама