Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6296631 www.bgdnes.bg

Бежанците, превозвани от българи, умирали пет часа. И полицията чувала виковете им

Близо пет часа са агонизирали бежанците, които бяха открити мъртви в камион, каран от българи през 2015 година в Унгария. 71 души загинаха по особено мъчителен начин, задушени и натъпкани в каросерията му. Това е най-голямата трагедия с бежанци, ставала на Балканския път. 24 часа след трагедията каналджиите бяха заловени. В сряда започна процесът срещу тях в унгарския град Кечкемет.

Общо 11 души ще отговарят за смъртта на бежанците – 10 българи и един афганистанец. Разследване на германските медии "Зюддойче цайтунг“, NDR и WDR обаче постави много въпросителни и към унгарската полиция. Журналистите са се добрали до запис на разговора, който е протичал, докато хората в кабината накамиона са умирали и крещяли за помощ.

Реклама

„Те крещят през цялото време за помощ, ти просто не можеш да си представиш какво е“, казва шофьорът – 26-гдишният Ивайло Стоянов по телефона на организатора – афганистанецът Самсурамал Лаху, който кара след камиона. Моли го да спрат и да отворят вратата на камиона. „Мисля, че не им стига въдух!“ Шефът му отговаря: „Не, не, не, не! Не може да се отваря вратата, ще избягат. Кажи им, че не може да се отвори вратата, дори и да умрат.“ Шофьорите имитират виковете на хората, наричат ги боклук. Афганистанецът им казва, че ако умрат, трябва да ги изхвърлят в някоя гора в Германия. Ясно се чува как някой опитва да пробие дупка във вратите, как децата и жените плачат и се задушават.

Всичко това е подслушано и от унгарската полиция. На въпрос на германските медии защо не са се намесили, полицията обясни, че полицаите не са разбрали какво точно говорят каналджиите, защото не разбират български и пущу. Едва по-късно с преводач научили за съдържанието.

Камионът тръгва на 26 август 2015 в 4,15 часа от Унгария към Австрия. Натоварен е с 96 души – за всеки има по-малко от половин квадратен метър. Вратите са затворени херметически. Тъй като тежестта на хората пречи на карането, каналджиите свалят 25 души и ги връщат в гората. Продължават със 71 – бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан. 4 от тях са деца, 8 жени. 40 минути след тръгването хората започват да викат за помощ. В 9,50 преминават границата с Австрия. Към този момент всички отзад са мъртви. Шофьорите виждат това и зарязват колата с труповете на магистралата. Малко по-късно я открива полиция.

Снимките на хладилния камион, пълен с трупове на бежанци, се превърнаха в една от причините няколко дни по-късно Меркел да отвори временно границите на Германия, за да приеме струпаните по Балканския път бежанци.

Самият Самсурамал Лаху попада в Унгария като бежнец през 2013 г. Започва да използва създадените контакти по време на бягството си за организиране на трафик на бежанци. За шофьори наема сърби и българи. Работи с хора с прякорите Амин, Кайрото, Доктора. Те все още се издирват. Превел е само през 2015 година най-малко 1200 души и е спечелил 300 000 евро, смята полицията.

Унгарската прокуратура ще иска за него и шофьорите доживотен затвор. Очаква се процесът да продължи повече от година.

Реклама
Реклама
Реклама