Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6297733 www.bgdnes.bg

Като няма риба, и ракът е риба

Стара поговорка гласи, че когато няма риба, и ракът е риба. Много често по време на риболов на кукичката се закачат от водните обитатели с щипките. Това в повечето случаи се приема с неохота от въдичарите.

Раците са много активни през лятото. Във водоемите, в които имат висока численост, нападат всяка примамка, заметната за риба. Понякога опустошават стръвта с падането й на дъното и по този начин могат да провалят излета. Тогава трябва да пренасочим усилията си, за да си наловим раци. Месото на това животно е истински деликатес.

Реклама

Трябва да се знае, че в нашите сладководни водоеми са разпространени основно два вида раци. Езерният (Astacus leptodactilus) е разрешен за улов от 15 май до 15 октомври. Речният рак (Astacus astacus) пък се забранява целогодишно, тъй като е застрашен вид. Според закона могат да се задържат до 50 екземпляра раци на един излет.

Езерният рак обитава най-разнообразни водоеми с бавнотечащи или застояли води. Среща се както в реки, така и в блата, езера и язовири. Температурните граници, в които може да расте и да се развива, са много широки. Важно значение за него имат различните укрития (дупки, коренища, камъни, подмоли). Раците предпочитат песъчливото и глинесто дъно, като най-често изграждат дупките си на отвесни сенчести брегове. Размножителният им период трае половин година от есента до пролетта.

Обикновено раците водят нощен начин на живот, като по тъмно се хранят най-активно. Ако усетят наблизо плячка, няма да откажат похапване и през деня. Те се мамят на всякакъв вид месо, червей или мърша. При риболов с въдица се поставя голяма кука и се замята на самото дъно. Кълването е много плавно и трябва да се изчака добре, за да може ракът да захапе стръвта в устата си.

Най-продуктивно и ефикасно е използването на рачило, което обаче е забранено от закона за държавните водоеми. Затова то е вариант единствено за частните арендовани язовири. В средата на мрежата с тел се поставя примамката - риба, жаба, черен дроб, вмирисано месо. Ако във водоема има раци, 100% ще дойдат на храната.

При езерния рак месото от щипките и опашката заема от 13 до 22% от общото тегло на индивида. Установено е, че природните запаси от раци достигат своя максимум на всеки 7 години. В последно време голямо внимание се отделя на развъждането на раци в изкуствени водоеми. Лидер е Турция, като на външния пазар страната всяка година доставя до 7 хиляди тона раци. Испания експортира около 3,5 хиляди тона, а Китай - хиляда тона.

Реклама

Варят се в сок от

кисели краставички

Съществуват най-различни рецепти за приготвяне на вкусни ястия с раци. Най-често те се варят на силен огън за около 20-30 минути. Готови са, когато станат яркочервени. Предварително се отстранява червото. Това става чрез завъртане и издърпване на средната от трите перки на опашката на рака.

Популярна е рецептата със сок от кисели краставички. Раците се заливат първо с вода, в която са добавени сол и черен пипер на зърна. Семена от копър дават допълнителен аромат. Когато раците започнат да се зачервяват, водата се излива, а вместо нея се налива същият обем сок от кисели краставички. Кипва се и се добавят три лъжици течна сметана. Вари се още десет минути и се сервира горещо, със соса или прецедено.

Раците стават много вкусни, когато са сварени в бяло вино или бира. Черупките се чупят с ръце или със специални клещи. Месото е само в щипките и в опашката.

Реклама
Реклама
Реклама