Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6299141 www.bgdnes.bg

Канадски снайперист уби от 3450 метра, постави нов световен рекорд

Канадски снайперист е ликвидирал боец на Ислямска държава от 3450 метра, съобщи вестник "Глоуб енд Мейл", като това бе потвърдено от командването по специални операции на канадската армия.

Снайперистът е част от елитен взвод на Joint Task Force 2, който в момента подкрепя иракската армия, която се опитва да превземе Мосул.

Реклама

"Командването по специални операции може да потвърди, че наш член е уцелил мишена от 3450 метра. Поради безопасността на нашите войници и нашите коалиционни партньори няма да дискутираме детайлите къде и кога е станало това", се казва в писмено съобщение на армията.

С този изстрел бе подобрен рекордът от 2474 метра на англичанина Грейг Харисън, който уби двама талибани през ноември 2009 г.

"Използвана е пушка McMillan TAC-50, като изстрелът е направен от височина по време на операция, проведена през последния месец в Ирак. Целта е поразена за по-малко от 10 секунди", се казва в информацията на "Глоуб енд Мейл".

През 2002 година ефрейтор Роб Фурлонд от канадската армия порази талибан от 2430 метра по време на операция "Анаконда".

Според военен източник изстрелът е заснет на видео. Той спрял атака на бойците на Ислямска държава срещу иракската армия.

Реклама
Реклама
Реклама