Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6299162 www.bgdnes.bg

Марешки рекетирал конкуренти с “наказателни” аптеки и инспектори бухалки (обзор)

Искал да завземе целия пазар на лекарства. Помагал му шеф на агенция

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатските имунитети на лидера на партия “Воля” Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов. Те ще бъдат разследвани за рекет.

Реклама

Прокуратурата събрала доказателства, че от есента на 2012 до края на 2015 г. във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Марешки заплашил 7 притежатели на аптеки, че ще им съсипе бизнеса, ако не прехвърлят 50 % от собствеността си на някоя от неговите фирми, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според обвинението лидерът на партия “Воля” решил да стане монополист на пазара на лекарства през 2011 г. Помагали му Кръстина Таскова и Пламен Христов. Таскова отговаряла за аптеките в Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив. За София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград бил определен Пламен Христов. Марешки се ангажирал с аптеките във Варна, Шумен, Добрич и Разград.

През есента на 2012 г.

стартирала

идеята му

за монопол

на пазара

Тогава шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) станал съпругът на служителка на Марешки. Арнаудова не назова поименно чиновника. Справка обаче показва, че на 29 октомври 2012 г. начело на агенцията застава д-р Евелин Благоев, лекар от Варна.

“Този доктор назначил хора без ценз. Те имали опит като служители на бензиностанции, супермаркети и в мобилните услуги”, каза говорителят на главния прокурор. Един от тях даже заявил, че не знаел за какво се използва бисептолът.

“Висококвалифицираните служители" започвали проверки на аптеки или вериги, на които Марешки бил хвърлил око - оборотни аптеки на централни места.

Само през 2013 г. бил отнет лицензът на 11 аптеки, а за причини се посочвали лоши хигиенни условия например. Според прокуратурата ИАЛ няма право да извършва подобни проверки.

Реклама

Един петък точно в 19 ч служители на агенцията влезли във всички 9 аптеки от една верига, към която Марешки имал мераци.

“Практиката с наказателните акции се спира от настоящия шеф на ИАЛ”, уточни Арнаудова.

След проверките лидерът на партия “Воля” се срещал със собствениците и

предлагал да

прехвърлят 50%

от собствеността

на фирми на майка му или жена му. Заплашвал ги, че ако не го сторят, ще отвори до техните обекти т. нар. “наказателни” аптеки на Марешки. В тях лекарствата се продавали с 10% по-евтино. В Южна България тези аптеки се наричали “Ли дер”, а в Северна - “Супернова”. “Прокуратурата разполага с доказателства, че са свързани с Марешки”, увери Арнаудова.

Той създал и групи за реклама на “наказателните” аптеки. Момчета и момичета дебнели клиенти пред конкурентните аптеки и ги убеждавали да влизат в обектите на Марешки с по-евтините лекарства.

Другата схема била да се принуждават търговци да купуват лекарства само от склада на бизнесмена, който бил управляван от Пламен Христов. Лидерът на “Воля” успявал да контролира собствениците, като в един момент искал веднага да му платят. Ако не успеели, отново изявявал претенции към собствеността им.

В други случаи целта му била да принуди аптекарите да купуват при неизгодни условия, защото в неговия склад медикаментите били по-скъпи.

“ Имаме данни, че много аптекари са прехвърлили бизнеса си”, каза Арнаудова.

По делото били използвани СРС. “В тях има ценни доказателства”, увери тя.

От СРС-тата ставало ясно, че самият Марешки разяснявал разликата между “наказателните” аптеки и другите му обекти.

Използвал изрази

като “да бъдат

ударени”,

“да го сринете за 5-6 месеца”.

“Ще направя една таблица на всички “супернови” кой срещу кого работи”, казал той на един от разговорите.

По делото били разпитани 7 собственици на аптеки. Един от тях притежавал - 9, друг - 12, трети - 5, един - 2, а двама - по една.

В четири от случаите на рекет Марешки действал сам, в два, които са се разиграли в София, заедно с Пламен Христов, а в един във Видин бил подпомаган от Христов и Кръстина Таскова.

“Важно е да установим кои дружества на Марешки са се обогатили”, обясни Арнаудова.

Бизнесменът вече е подсъмим по едно дело за рекет и побой.

Таскова и Христов си дават имунитета, чакат и лидера си

Депутатите от “Воля” Кръстина Таскова и Пламен Христов сами ще дадат имунитетите си. Това обяви Христов в парламента, след като главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за сваляне на имунитетите на двамата народни представители, както и на лидера на партията “Воля” Веселин Марешки.

“Тъй като госпожа Таскова в момента не е в Народното събрание, аз разговарях с нея по телефона и мога от името на двама ни да заявя, че ние сме готови да дадем нашия имунитет, без да губим времето на Народното събрание да разглежда отнемането им”, заяви Пламен Христов.

“Нямаме никакви притеснения във връзка с евентуални разследвания. Доколкото успях да се запозная в краткото време, което имах, става въпрос за едни обвинения, които са плод на конкуренция”, каза още Христов.

Според исканията на главния прокурор тримата депутати са заплашвали собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия, ако не им прехвърлят дялове или не купуват лекарства от тях.

Според Христов обвиненията са неоснователни. Той припомни, че след разследване на прокуратурата е установено, че няма основание за повдигане на обвинение.

Депутатът обяви, че няма да възпрепястват следствието. По думите му всеки един от депутатите във “Воля” е готов да си даде имунитета. Христов не е успял да говори с Веселин Марешки, но увери, че след като веднъж е дал имунитета си, няма да има проблем да го направи отново.

“Има конкретни лица и дружества, които стоят зад обвиненията срещу нас, така че няма нужда да подозирам за конкретния случай. Цялата тази съвкупност от атаки много мирише на бензин”, категоричен бе Христов. Преди да стане депутат, той е работил с Марешки от 15 г. като генерален директор на “Фармед”. Таскова е отговаряла за търговията на дребно в страната.

Реклама
Реклама
Реклама