Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6300052 www.bgdnes.bg

Нана Гладуиш: Отново ще се боря с рака, надявам се да успея и втория път

Тв водещата пак разказа в ефира, че коварната болест е нападнала и втората ѝ гърда

Жизнерадостната и усмихната Нана Гладуиш натъжи хилядите свои зрители, след като в ефир обяви, че отново е болна от рак. Този път е на другата гърда.

Реклама

Разплакана, тв водещата разказа сама в ефира на “Съдебен спор”, че коварната болест я е сполетяла отново. С тази тежка вест Нана започна епизода на предаването по Нова тв в събота, 24 юни.

“Отново ще се боря с коварна болест, веднъж успях - надявам се да успея и втори път”, каза тя през сълзи.

“Отдавна крия

кошмара на една

своя тайна,

но сега ще ви я кажа: изследвания показаха, че имам рак и на другата гърда”, допълни развълнувана тя и разплака повечето от присъстващите в залата на риалитито.

“Предстоят ми химиотерапии и операция, предстои втора битка и се надявам да се справя с нея и да дам пример на всички раково болни в България. През 2012 г. аз се излекувах и 5 години всичко беше чудесно”, разстроена каза водещата.

Нана претърпя операция и тежка терапия след нея. Резултатът бе, че ракът бе преборен. Сега обаче се оказва, че е засегнал и другата гърда на Нана Гладуиш и тя ще започне отново лечение.

“Треперя, защото се надявах, че няма да ми се налага да го правя втори път. Преди месец правех планове за ваканция, но сега ми предстоят химио- и лъчетерапии и операции. Отново ще се боря и ще покажа, че можем да се преборим с тези болести”, каза Гладуиш. Тя благодари искрено на главния редактор на предаването Жоро Игнатов и на семейството му.

Реклама

Преди 5 години Нана също съобщи в ефира, че се бори с рака. Тази публичност не я плаши. Напротив. Самата тя казва, че за нея споделянето е в основата на много неща. А за известните хора е почти задължително, тъй като публиката иска да види и човека, не само актьора или певеца. “Певеца ще го чуя в залата, актьора ще го изгледам по телевизията, но душичката също е важна”, казва тя по онова време в интервю за “24 часа”.

Та тогава, в началото на ноември 2012 г., Нана отива на лекар заради образувание на крака, появило се през последните седмици. Вижда го, защото много се наблюдава, и го забелязва почти с появата му. Правят ѝ операция и установяват, че е доброкачествен тумор.

Месеци преди това - през февруари, обаче са ѝ премахнали лимфните възли на едната ръка, тъй като я лекуват за рак на гърдата. “Нямам тумор, но решиха, че това е диагнозата.” Тогава получава различни лекарски мнения у нас дали трябва да премахне цялата гърда, или да се направи частична операция. В крайна сметка заминава да се лекува в Израел. Там патологията е потвърдена, поставят ѝ диагноза инвазивен доктален карцином.

Връщайки се, тя вече е решила за себе си, че ще направи сдружение или център, където жени с рак на гърдата да идват и да споделят, да има психоаналитик. Сама е разбрала колко е важно в подобна ситуация да има на кого да разкажеш, с кого да споделиш и да има някой, който да те разбере.

Не се бави много.

Създава фондация

“Една от 8”

за борба с рака на гърдата и води стриктна отчетност и статистика. Така знае, че до днес са направени над 4268 информационни консултации, 2996 индивидуални психологически консултации, над 103 юридически консултации. Раздадени са над 330 сутиена за мастектомия, над 2400 тюрбана за глава както в София, така и в цялата страна.

Всичко, което предлага фондацията, е безплатно за нуждаещите се. Никой не дължи членски внос, не си плаща перука, сутиен, тюрбан или консултация. Финансират се чрез дарения. Само преди два месеца самата Нана разказа как във фондацията сега набират средства, за да купят кемпер, който да достига до жени с рак в цялата страна.

През тези 5 години тв водещата се чувства толкова добре, че

всяка година

празнува годишнината

от рака

Нейната жизнерадост е заразителна. Винаги намира за какво да се засмее, дори когато тя е в болницата и току-що е минала поредната химиотерапия. Първия път този вид лечение е удължен за Нана с година, тъй като е установено, че болестта ѝ е хормонозависима, а тя самата се оказва позитивна към определен вид хормон. По обясненията на лекарите това означавало, че ракът е по-агресивен, затова и провеждат по-дълго лечение.

Иначе прабаба ѝ по майчина линия е била толкова жизнерадостна и имала къдрав смях, който е бил много заразителен. Нана разказва за нея, че сънувала какво ще се случи, предчувствала е много. Това се предава на една от дъщерите, която е бабата на Нана, след това на майка ѝ. Тв водещата смята, че и тя притежава това шесто чувство.

“Много шамари в преносния смисъл на думата съм получавала в животаси. Все сама съм се справяла, много съм се борила. При толкова трудности, ако човек не види хубавата и добрата страна, трябва да се превърне в тотален депресант и аутсайдер. При мен е обратното - много обичам живота и хората, за мен те са изконно добри, не лоши”, казва Нана, след като преодолява първоначалния шок от болестта преди 5 години.

Тя е Гладуиш по мъж. Иначе е Стефанова. По образование е класически музикант. Завършва цигулка и пиано в музикалното училище във Варна, откъдето е родом.

В България среща съпруга си Джонатан, с когото имат син - Джейсън. Той е едва 3-годишен, когато майка му се разболява. Тогава развълнувана тя си беше пожелала да го види пораснал.

Всичките ѝ зрители, както и хилядите жени, на които е помогнала абсолютно искрено и безвъзмездно, и сега ѝ го пожелават. 

Реклама
Реклама
Реклама