Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6302210 www.bgdnes.bg

Цацаров: Има и прокуратури, които са в същия дълбок сън като икономическа полиция

По отношение на слабите места, подхождам изключително самокритично. Съвсем ясно казах, че слабите места са там, където съществуват не само в областните дирекции на МВР, но и в нашите прокурорски структури. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след Националното съвещание на ръководството на МВР, съобщава „Фокус“.

„Дирекциите, поне по мое виждане, могат да бъдат разделени на работещи и тихи. По същия начин могат да бъдат разделени и окръжните прокуратури. Има места, в които се работи изключително активно. Вижте Бургас, София. Има места, в които цари пълна летаргия. Примерите, които дадох, без да се сърдят колегите са Търговище и Силистра. Що се отнася до национално ниво, считам, че структурите на „Икономическа полиция” в състава на ГД „Национална полиция” са в същото състояние. Техните действия за противодействие, разследване на корупция, на икономически престъпления, в много случаи граничат с откровено бездействие. Бяха поискани данни за всички висящи преписки в състава на „Икономическа полиция“, но съответно и в състава на ГД „Национална полиция“. От представените ни данни 56 преписки се дублират“, коментира Цацаров. По думите му е изключително тежък проблемът с експертизата.

Реклама

„Националният институт по криминалистика и криминология се задъхва и от лоши условия, и от липса на финансиране. Това оказва влияние върху цялата система на разследване. Според мен Академията на МВР има пълния капацитет да започне курсове за квалификация или начално обучение на новоназначените разследващи полицаи. Независимо къде ще са те - дали в „Криминална полиция“, дали в „Гранична полиция“. Тези хора трябва да бъдат научени. 6-месечен курс е голям, но 3-месечен е напълно достатъчен. Това прокуратурата го предлага на трети пореден министър на вътрешните работи. За съжаление, г-жа Румяна Бъчварова него и чу“, допълни главният прокурор. По отношение на ГДБОП, той посочи, че критиките, които е отправил, са били съвсем справедливи. „В същото време е налице вече една изключително голяма активност на ГДБОП. Те работят изключително добре със специализираната прокуратура. Между тях е налице пълен синхрон.

Всички действия, които са извършени в последните месеци, свързани с противодействие на корупция, контрабанда, залавяне на големи количества наркотични вещества, е резултат на прекрасен синхрон между тях. Е, не може ли да го има и с „Икономическа полиция“?“, запита главният прокурор. Според него е много по-лесно да се намираш в това състояние. „Когато не работиш, не си критикуван за нищо, не си забелязван, медиите нямат този интерес към теб. В крайна сметка и началниците нямат този интерес към теб. То така е във всяка система. Не критикувам само „Икономическа полиция“. Същите критики съм ги казал и на колегите си прокурори. Има териториални райони, има прокуратури, където общо взето е същият дълбок сън. Просто е по-удобно така – Бог високо, цар далеко“, каза още Сотир Цацаров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама