Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6304242 www.bgdnes.bg

Следователят на Очите губи богатството

Искане за конфискация на богатството на скандалния несебърски следовател Иван Христов-Камбоджанеца обмисля прокуратурата, научи "България Днес". Като първо действие данъчните са наложили запор върху фирма на сина му, управляваща част от семейното имане. Действията на НАП са част от разследването срещу известния и с прозвището Следователя на Митьо Очите магистрат, твърдят запознати. От миналото лято на Христов бе повдигнато обвинение за злоупотреба със служебно положение. Отделно от това софийски прокурори разследват и връзките му с Очите и други босове от подземния свят в Несебър и Слънчев бряг.
За съществуването на подобни данни обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Повод за изявленията му стана стрелбата срещу Митьо Очите и обвиненията, че полиция и прокуратура е опънала чадър над несебърския наркобос. Покрай скандала се изясни, че като единствен представител на Националната следствена служба в града Христов е абониран за всички сериозни разследвания срещу организираната престъпност. Сред тях и тези срещу Очите. Макар при повечето от тях да са налице сериозни доказателства и показания на свидетели, до обвинения по правило не се стига, припомнят ченгета. Подобно съвпадение от своя страна докара на Камбоджанеца прозвището Следователя на Митьо Очите.
В свои интервюта Христов категорично отрича да има нещо общо с несебърския Ал Капоне. Последният им контакт бил през далечната 2003 г. покрай течащо разследване.
Веднага след изказванията на Сотир Цацаров срещу Камбоджанеца бе повдигнато обвинение и бе отстранен временно от работа. Ченгета от града пък припомниха, че срещу следователя и в миналото е имало множество сигнали от конкретни хора и ясни факти. Всички те по правило потъвали без резултат.


Внезапно активизиралите се прокурори най-после откриха и, че семейството на Иван Христов притежава имущество и бизнес, оценявани на над милион лева. За да не бие на очи, богатството се води на името на децата и приятелката на следователя. За тях според Сотир Цацаров в Несебър е публична тайна, че се управляват лично от Христов като бос в сянка.
Почти година след началото на разследването първите резултати са факт. Данъчните налагат запор върху фирма "Веронели", чийто собственик е синът на следователя Христо. Под нейно управление е едноименният триетажен хотел, разположен на метри от полицията в топцентъра на Слънчев бряг. Към него върви и луксозен бар, предлагащ най-разнообразни удоволствия на клиентите си. Инвестицията в туристическия комплекс се оценява от експерти на няколкостотин хиляди лева. Отделно от това фирмата държи под наем и огромния ресторант "Парк Езерото" в Бургас. В опит да спаси имането синът на следователя наскоро прехвърля фирмата на две други дами. Данъчни обаче твърдят, че сделката е фиктивна и съвсем скоро възнамеряват да я оспорят, което ще позволи и искане за конфискация.
Освен хотела семейството на Камбоджанеца притежава и бара с танцьорки на пилон "Вира Тики", където според публикации той лично е засичан да управлява. През годините лично той е успял да вдигне солидна кооперация с апартаменти и магазини, част от които впоследствие са продадени.

Решават днес за уволнението на Камбоджанеца

Наред с разследването срещу Иван Христов-Камбоджанеца е образувано и дисциплинарно производство от Висшия съдебен съвет. Повод бе информация, че съчетавал работата като следовател с управление на частен бизнес. За днес той е призован на изслушване от прокурорската колегия на ВСС. На заседанието се очаква да стане ясно и докъде е стигнало разследването за връзки с хора от подземния свят, което стана повод за временното отстраняване от работа на Камбоджанеца. След запознаване с детайлите членовете на съдебния съвет трябва да решат съдбата на Христов. Дали да се върне на работа, или да бъде окончателно уволнен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама