Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6306125 www.bgdnes.bg

Наркобаронеса поема каналана Огнян Ескобара

Мистериозна дама от Петрич оглавява наркорартел, прекарал стотици килограми дрога за милиони левове от България за Гърция, научи "България Днес".

"Хероиниова кралица" поела канала на прочутия от близкото минало неуловим престъпен бос Огнян Атанасов-Ескобара, който в продължение на десетилетие заливаше южната ни съседка с тонове висококачествена, неразредена дрога.
Спецченгета започнаха да разнищват и залавят членове на бандата на баронесата преди ден. Началото на масовите арести в Петрич, Сандански и района стартира със залавянето във вторник на бившия полицай Георги Комов, който се опита да прекара в Гърция през ГКПП Кулата хероин. По непотвърдена информация шеф на Комов и десетки мулета като него е петричанка, бивша затворничка в Гърция и Сърбия. Полицията има данни, че тя от години се занимавала с трафик на дрога по трасето България - Гърция, като неин ортак бил небезизвестен от миналото местен бандит. Последвалите мигновени обиски, изземвания и разпити установяват пряката връзка между "хероиновата кралица", партньора й и бившия полицай. Оказва се, че Комов, който е съден за крадени автомобили, е скъпоплатено муле, което трябвало по заръчение на „баронесата“ да пренесе на няколко пъти огромни количества хероин за южната ни съседка. Засега за мистериозната главатарка се знае, че е излежавала присъди за трафик на дрога в затвори в Лариса и в Сърбия.
Според източници от ъндърграунда въздигането й до върховете в наркотрафика в региона не е случайно. „Кралицата“ познавала много добре безскрупулния Огнян Атанасов-Ескобара. С годините тя проучвала маниерите му на работа, връзките, които той имал с престъпния контингент в Гърция, и тайните канали, по които хората му пренасяли тоновете хероин. Веднага след разбиването на зловещата групировка на Атанасов през 2010 г., когато негово муле е спипано с 80 кг хероин на бензиностанция в Шипка, изгрява и нейната звезда.

Новата „баронеса“ се свързва с бивш авер и съратник на българския Ескобар, който успява да се измъкне от обвинението. Двамата заедно изчакват нещата да се поуталожат, като през това време преговарят с трафикантите в Гърция и Сърбия. Хората на Ескобар са или в кауша, или под домашен арест и са следени под лупа. Новите играчи на пазара започват с малки пратки, като се възползват на 100% от каналите и подкупните служители по граничните пунктове, вербувани от Атанасов. След разжалването на ченгето Георги Комов, който от София се връща в родния Сандански, „баронесата“ веднага го прилапва в групата си. Той е ценен заради службата си сред органите на реда и връзките, които има там. Така само за няколко години амбициозната престъпничка натрупва много пари и власт. Някои от кримигероите я сравняват със страховитата Гриселда Бланко – тя е от най-известните колумбийски наркобосове на всички времена. За разлика от историята на Бланко, която е предшественик на Пабло Ескобар, у нас първо изгрява Атанасов, а след това новата "хероинова кралица".

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама