Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6306411 www.bgdnes.bg

Няма гробове за хора и животни

Стопани погребват любимците си по полянки

Виктория СТОЯНОВА

Свършиха местата за погребване на хора и животни във Варна!
Паника е обхванала морската столица, след като траурен парк "Тополи" обяви, че почти целият му капацитет е запълнен и вече няма къде да се погребват хора. Недостиг има и за полагането на животни.


"Почти всички гробищни места са запълнени, няма нито за хора, нито за животни. Налага се да полагаме трупове в отчуждени гробове", заяви пред "България Днес" Елица Ботева, управител на фирма "Обреди", която поддържа траурния комплекс.
Положението се усложнило напоследък и след затварянето на единственото животинско гробище в България. То съществуваше в продължение на 15 години и беше единственото регламентирано в страната ни. И също се намираше на територията на парк "Тополи". Причината за затварянето му е нехигиеничността от близостта на животинските трупове до човешките останки.

Реклама


До момента в траурния парк са погребани около 400 домашни любимци. Първото погребано животно е кучето Томи, останките му били положени там през ноември 2002 година. Там се намират още останките и на таралежи, зайци, игуани и чинчила.
"Връщаме хората, които идват, за да изпратят любимците си в последния им път. Виждам тъгата в очите им, отпращали сме не един и двама човека, но не можем да им помогнем", обясни Ботева.


Още през февруари варненската здравна инспекция връчва заповедта за затваряне на гробището за домашни любимци и оттогава "Обреди" не извършват животински загробвания.

"Нямаме проблем, че са решили да използват мястото като гробище за животни, но по закон то е предназначено за хората, и трябва да остане тяхно. Няма да изваждаме труповете на животните от земята. Спряхме единствено процеса по нерагламентираните погребвания", заяви пред вестника д-р Дочка Михайлова, шеф на Регионална здравна инспекция - Варна.

Заради недостига на гробищни места и докато не се намери друга площ, която да се узакони като гробище за животни, варненци погребват любимците си където сварят. В импровизирани гробища се превръщат десетки полянки и градинки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама