Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6308046 www.bgdnes.bg

Чоков-младши драпа за висше

В правия път е влязъл малкият син на скандалния кмет Ценко Чоков. Мартин е залегнал здраво над скорострелна подготовка за кандидатстудентските изпити. Той цака по 50 лева на ден за частни уроци в дома си, научи "България Днес". На елитните преподаватели от големите градове бил осигурен и транспорт, за да ерудират сина на кмета Ценко Чоков.
Целта на Мартин е да получи поне тройка на кандидатстудентските изпити, за да бъде приет в Лесотехническия университет в София. Ако не бъде приет, Чоков-младши може да бъде върнат на топло, тъй като няма да има учебни ангажименти.
На последното заседание образованието на Мартин бе основният аргумент, заради който той бе пуснат под домашен арест от съда. "Пуснете ме да уча", примоли се на магистратите малкият син на Чоков, сочен за по-жесток в саморазправата от татуирания си родител.
Засега не е ясно как Мартин ще положи изпитите, след като е заключен у дома си. Най-вероятно маститите адвокати на фамилията ще пуснат молба до съда, за да поискат разрешение за младежа да се яви на изпитите. Това ще включва и полицейски ескорт, който да придружава и пази малкия син на кмета по време на изпитите, за да не духне.
Чоков-младши е подсъдим заедно с Ценко Чоков за участие и ръководене на престъпна група за рекет, палежи и побои. Най-зверските гаври с длъжници на фамилията са ръководени и изпълнявани именно от него. Затова и хората в Галиче се страхували от Мартин повече, отколкото от баща му. Той попадна в килията малко след абитуриентския си бал, като бе закопчан по време на зрелищна акция в селото.
Допреди бала Мартин учеше в средното основно училище "Христо Ботев" в Галиче. Там едрият младеж бе страшилище за връстниците си. Името му се свързваше с всякакви провинения - от джобене до побои. След като през 2015 година Мартин се появил по коридорите на школото, учениците масово започнали да напускат училището. Един от тийнеджърите дори съди Чоков-младши за системен тормоз и нанасяне на средна телесна повреда. Въпреки хулиганските прояви на Мартин директорът на училището "Христо Ботев" бе сред първите, които подкрепиха с подпис скандалния кмет Ценко Чоков и фамилията му. Подписката бе срещу ареста на Ценко и Мартин, които бяха посочени като "уважавани земеделски производители и арендатори".
От доскорошния буен нрав на малкия кметски син вече няма и следа, кълнат се съседи на кметската фамилия. "Преживял е нещо като катарзис. По-тих е от тревата и амбициран да стане студент като батко си Спас", разкриха селяните.
По-големият син на Чоков – Спас, в момента ръководи земеделския бизнес за милиони на фамилията. Дори спрягаха името му за кмет, когато прокуратурата поиска свалянето на Чоков от поста. Тъй като Чоков бе подкрепен от Общинската избирателна комисия и дори повишен, докато е в ареста, Спас не успя да встъпи в длъжност. Той обаче прекъсна образованието си, за да не фалира семейството му.
Мартин е използвал момента, за да навакса преднината на брат си. Той смятал да поеме бизнеса, след като стане специалист по земеделие. Между двамата имало конкуренция за вниманието на Ценко, разкриват още местните. За разлика от Мартин досието на Спас е чисто като сълза и той е подходящ за ръководни постове, подхвърлят още в селото.


Ценко под пара

Ценко Чоков, който отбеляза година зад решетките, вече е под пара. Макар да не дава вид на уплашен, а самоуверено да повишава тон на магистратите на всяко заседание, нервите му били опънати, разкриха съкилийниците му. Той не понасял влагата в пандиза и мизерните условия. Затова и иска свобода на всяко заседание на Специализирания съд, като се кани да съди държавата в Страсбург. Междувременно един по един свидетелите се отказват от заседанията си, като вече са се покрили над 50 души. Някои са избягали в чужбина, а други твърдят, че са били притискани да клеветят кмета. Ако Чоков бъде оправдан, той ще получи обезщетение за това, че е бил държан неправомерно над законовия срок зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама