Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6316971 www.bgdnes.bg

Процесът срещу Масларова започва отначало

Обвинителният акт срещу бившата социална министърка Емилия Масларова за злоупотреба с 11 млн. лева е пълен с абсурдни и нелепи твърдения, нямащи нищо общо с правото и логиката. В същия момент събраните доказателства са достатъчни за осъдителна присъда.

Тези шокиращи твърдения се съдържат в решението на Софийския апелативен съд по делото срещу социалистката. Изправени пред угроза да оправдаят Масларова, напук на фактите по делото магистратите вземат решение да върнат обвинителния акт обратно на прокуратурата. Така след седем години ходене по мъките, разпит на стотици свидетели и разглеждане на експертизи процесът трябва да започне отново. И то в случай че този път държавното обвинение си направи труда да поясни в какво точно обвинява бившата министърка.
"Съдът е поставен в положение сам да търси за какво точно подсъдимите са наказателно преследвани, абстрахирайки се изцяло от обвинителните твърдения доколкото те са особено алогични и абсурдни", пише в мотивите на съда.
Емилия Масларова е подсъдима заради афера с ремонт на социален дом в Стара Загора през 2007 г. Макар сградата да е само козметично обновена, на фирмата изпълнител са платени безумните 18 млн. лева, или 2700 лв./кв.м. След избухването на скандала със златния ремонт се доказа, че направените разходи са едва за около 7 млн. Останалите 11 038 405.55 лв. са директно присвоени с фалшиви документи. Заради грандиозното източване освен Масларова обвиняеми са и собственикът на строителна фирма "Стара Загора 2007" Венцислав Драганов, управителят на дружеството Михаил Методиев и няколко заместници на социалистката в министерството. По време на разследването прокурорите се добраха и до свидетел, който твърди, че лично е носел пари на ръка на Масларова, дадени му от боса на строителната фирма.
За предизвестения провал на прокуратурата се разбра в началото на процеса през 2011 г. Още на първите заседания прокурори се оплакаха, че анонимният свидетел, който пред разследващите признава, че е носел пари на Масларова, е разконспириран. Така при явяването си в съдебната зала Тодор Павлов оттегли показанията си.
Драми имаше и при експертизите, които трябваше да докажат, че платените пари са далеч повече от извършените строителни работи. Една от тях бе толкова объркана и неясна, че в резултатите се усъмни дори и прокурор Калин Софиянски, който я е поръчал и включил резултатите от нея в обвинителния акт. На други заседания дори стана ясно, че самият прокурор не е наясно колко точно пари са откраднати. От една страна, в обвинителния акт са посочени 11 млн. В същия момент прокурор Софиянски в пледоарията си обяви, че става дума за около 8 млн. лева. Точната цифра не била напълно ясна, макар това да е абсолютно задължително по закон, за да може някой да бъде осъден. След още куп безумия и разминавания очаквано Емилия Масларова е оправдана на първа инстанция.
Безумията на обвинението са потвърдени и на втора инстанция. Апелативният съд дори открива нови противоречия и безумия в изготвения от прокурор Софиянски обвинителен акт.
Репортер на вестника потърси за коментар г-жа Масларова, но до приключване на броя тя не отговори на телефона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама