Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6317451 www.bgdnes.bg

Патката и Близнака тероризират Айтос

Ченгетата не могат да ги открият

Бруталните мутри са с ефективни присъди, но са на свобода

Екип на "България Днес"

Бруталните мутри Златко Кънев-Патката и Тихомир Петров-Близнака вилнеят из заведенията по Черноморието и продължават да заплашват под път и над път. Безскрупулните биячи получават на първа инстанция по 6 години затвор и 4000 хил. лв глоба за рекет, изнудване и побоища, но те продължават да са на свобода. Арогантността на страшилищата прекрачи границата, след като преди ден те дори не се явиха в Апелативния специализиран наказателен съд, където трябваше да се гледа делото им на втора инстанция. Според данни на прокуратурата мутрите били издирвани неколкократно на адресите им в Айтос, но не били намерени. Комшии на Близнака заявили под сурдинка, че зловещият им съсед най-вероятно е духнал зад граница. Познати на Патката казали, че той рядко се връщал в Айтос, и то само по "бизнес" дела. Според тях той живеел в Бургас, където продължавал да рекетира собственици на заведения, хотели и магазини.
От думите на потърпевш, който преди години се сблъскал със мутренските методи на работа на Близнака, става ясно, че той бил един от най-бруталните главорези, които е виждал, и който, освен да бие и рекетира хора, с друго не можел да се занимава. Петров е и един от най-свирепите членове на всяващата в близкото минало ужас сред бургазлии банда на Рижите.


Въпреки безуспешните опити на ченгетата да издирят пуснатите под гаранция мутри и ефективните присъди, които те получиха през февруари т.г., жителите на Айтос са категорични, че изродите не са спирали да всяват страх и да рекетират хората.
В Айтос няма човек, който да не познава Тихомир и Златко. Страховитите охранители от години тормозят местното население. Те успяха да наложат монопол на пазара за охрана и никой в града не смееше да откаже предложен договор от фирма "VTA", на която те бяха служители. Според събраните по делото доказателства двамата се разхождали необезпокоявано с бухалки, ножове и боксове из града и предричали избухването на война в охранителния сектор.

Реклама


Според присъдата, която отнесоха двамата главорези през 2014 г., без да имат пълномощия да сключват договори от името на охранителното дружество "VTA", те принудили управителка на заведение в Айтос да подпише договор за охрана срещу 240 лв. седмично. Това ставало със заплахи за тежки последствия за нея и закани, че няма да пускат клиенти в локала и ще го сринат със земята. За да докажат намеренията си, Патката и Близнака няколко пъти посещавали заведението с други мутри и демонстративно си тръгвали, без да платят колосални сметки от по 600-700 лева. Любопитен е фактът, че тероризираната от бандитите жена е леля на Кънев. Валентина Василева е и главният свидетел по делото, който успява да изкара кухото наказание за племенника си и бруталния му колега. Тя дава показания пред съдия, като подробно описва как е била изнудвана да подпише определен договор с неизгодни за нея условия. От думите й става ясно, че Патката дори й се обадил от ареста и отново със заплахи я изнудвал да промени показанията си. Малко преди да бъде окошарен през 2014 г., Кънев тотално откача от непримиримостта на леля си. Въпреки всичко Валентина сключва договор с конкурентните охранители от "Аватари". Патката грабва любимата си бухалка и смила от бой гарда Йордан Стойков, като от зверските удари му изважда окото. Осакатеният Стойков още не може да повярва, че извергите са на свобода, като логично пита дали това е правосъдието в България.

 Войната за морето продължава

Огромните печалби от охранителния бизнес по Черноморието от години са в основата на десетки палежи, пребивания и изнудвания. Един от гигантите в Бургаска област е фирмата "Аркус", за която се твърди, че е поделена между прословутите Димитър Желязков - Митьо Очите и Златомир Иванов - Златко Баретата. Палежът на джиповете през 2014 г. на "Аватари", в който се предполага, че Патката и Близнака имат пръст, е заради отлюспването на част от мутрите от "Аркус" и основаването на друга фирма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама