Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6319303 www.bgdnes.bg

Топлото жертва на Инквизицията

Моите дела са за "Гинес", плаче осъденият шеф на "Топлофикация" пред Темида

"Аз съм като Галилео Галилей, който е осъден от Инквизицията, защото е твърдял, че Земята е кръгла и се върти около Слънцето. И на мен никой не ми вярва, че съм невинен." Така се ожали пред Софийския градски съд Валентин Димитров, докато магистратите решаваха дали да го пуснат предсрочно от затвора.
Топлото влезе зад решетките през ноември 2016 година, след като Върховният касационен съд потвърди 3-годишната присъда за Димитров за безстопанственост и финансови далавери в управляваната тогава от него столична "Топлофикация". Според прокуратурата той е харчил с пълни шепи пари на дружеството за джакузи, джет, скъпи хранителни продукти, алкохол за 325 693,95 лева.
От присъдата си Димитров е излежал повече от половината, или точно 1 г., 7 м. и 15 дни. Именно това му дава законно основание да поиска предсрочно да излезе на свобода и да си спести още 10 месеца престой зад решетките.
За да си гарантира намаляване на присъдата, Топлото е примерен, откакто е прекрачил затворническото общежитие на Казичене. Той става електротехник в затвора и с охота сменя изгорели крушки зад решетките. Освен това се преквалифицира и в чистач и усърдно търка до блясък килиите. Да е хигиенист не бе достатъчно и Димитров решава да умилостиви затворническата администрация, като усилено заляга над учебниците, за да повиши нивото на владеене на немски език.
"Награждаван съм три пъти зад решетките. Имам грамота за най-добра великденска картичка. Похвала за есе и усърдна работа в подготовката на коледното тържество зад решетките. Участвам активно в трудови, образователни и спортни дейности", похвали се Топлото пред софийските градски магистрати.
Димитров не пропусна да отбележи, че точещите се от 2006 година дела срещу него са поръчкови и е системно тормозен заради медийния и обществения интерес към неговата личност.
"Ако моите дела влязат в Книгата с рекордите на Гинес, те несъмнено щяха да са на първо място в юридическия раздел", заяви Топлото.
"Още миналия юни трябваше да ми сменят режима в затвора, така бях осъден на "първоначален общ режим", когато подадох молба, не само че не бе уважена, ами ме и наказаха, като ме лишиха 3 месеца от работа", заяви Топлото и е категоричен, че от затворническата администрация системно злоупотребяват с властта си и само заради това все още не е пуснат досега в отпуск дори и за секунда.
"Питах началника на затвора защо не ме пускат поне отпуск, а той отговори, че ако го направят, всички медии щели да разберат и да пишат, че съм на свобода. А човекът, който е участвал в изготвянето на становището за предсрочно освобождаване, директно ми заяви, че е бил натиснат да ми даде конкретна оценка за поведението ми зад решетките с мотива, че ще бъде уволнен в противен случай", заяви още Димитров.
Затворникът заяви пред съда, че е на 61 години и иска да обърне внимание на себе си и семейството си.
Въпреки горещите молби на Димитров софийските градски магистрати без колебание го оставиха да доизлежи наложената му присъда докрай.
Според затворническата администрация обаче процесът по превъзпитание на Димитров не е приключил още. И прокуратурата отбеляза доброто поведение на затворника, но според нея това не означава, че той се е поправил. Държавното обвинение смята, че няма каквито и да било доказателства, че са постигнати целите на наказанието.
Така съдът обяви, че са налице формалните предпоставки за освобождаване на Димитров, но не и доказателства, че се е превъзпитал и поправил.
Все пак Топлото ще има възможност да обжалва решението на съда в 7-дневен срок на по-горна инстанция.

Защитава се сам

След близо 12-годишен гастрол из столичните съдилища Валентин Димитров е изучил детайлно тънкостите на адвокатската професия, научи "България Днес". По време на делото, на което се решаваше предсрочното му освобождаване, той се яви сам и реши да не се възползва от услугите на своя защитник Венцислав Дудоленски. Дали това е началото на нова кариера за Топлото, предстои да разберем.

Все пак тя се върти!

Галилео Галилей е италиански учен енциклопедист и астроном. Той пръв защитава пред църквата твърдението на Коперник, че Слънцето, а не Земята е център на планетната система. За еретичните си твърдения той е изправен пред Светата инквизиция. Получава присъда доживотен затвор, но по-късно на колене се отрича от своите схващания за света, за да се спаси. Легендата разказва, че по време на процеса срещу него той произнася и култовата реплика напук на невярващите: "Все пак тя се върти!"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама