Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6326835 www.bgdnes.bg

ГДБОП вече може да шпионира "Вайбър", "Фейсбук" и "Скайп"

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като "Вайбър", "Фейсбук Месинджър", "УатсАп", "Скайп" и др., пише в. "Сега". Шпионският софтуер, който пробива мобилни устройства, е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата.
Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. На търга се е явила само една фирма, става ясно от документацията, а платената цена е близо 18 хил. лв. без ДДС.
Купената програма има множество функции, става ясно от документацията. Сред тях са "извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като "Вайбър", "Скайп", "УатсАп", "Фейсбук Месинджър", "Уичат", "Лайн", "КакаоТолк", "Кик Месинджър" и др." Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства. Тук са включени следните видове техника - мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри. В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за "физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама