Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6326890 www.bgdnes.bg

Шизофреник заковава бандата с мачетето

Георги Гълъбов-Скинара излиза от килията, нямал бъбрек и далак

Шизофреник се оказва основният свидетел на прокуратурата, който дава ключовите показания срещу зловещата банда с мачетето на Гевгелийския, научи "България Днес".
Групата за убийства и побои на садист щ1 на мафията бе разбита от антимафиоти в средата на май. Според разследващите бандата стои зад бруталното ликвидиране на началника на смяна от Централния софийски затвор Янко Янев, който бе нападнат и пребит до смърт в края на миналата година. Групата на Гевгелийския стояла и зад побоя на началника на клиниката по ортопедия и травматология в столичната болница "Св. Анна" проф. Стефан Станчев, твърдят криминалисти. Той бе пребит с бухалки миналата година, в резултат на което загуби едното си око. Според прокуратурата лично Гевгелийски, който излежава присъда за наркоразпространение в Централния софийски затвор, давал поръчките дирекно от пандиза.
По време на акцията са разкрити 12 членове на зловещата банда, освен Гевгелийския закопчани се оказват Христо Ангелов, Георги Георгиев, Георги Гълъбов, Борис Кирилов, Владимир Милованов и Зорница Накова. В групата участник според прокуратурата е и Иван Йосифов - син на Йоско Костинбродския. Още четирима членове на бандата се оказват предупредени за акцията и успяват да духнат зад граница.
По делото сред най-приказливите е и свидетелят Йорданов, който известно време лежи в една килия с боса на бандата Гевгелийския. Той с охота разказва какво е научил за членовете и йерархията в групата, както престъпленията, за които бандата е обвинена.
"Докога ще продължава това безобразие осъдени и ненормални да са основните свидетели на държавното обвинение. Всеки може да провери кой с каква диагноза е", чудят се близки на задържаните.
На мярката за неотклонение стана ясно, че един от обвинените за участие в бруталната група, Георги Гълъбов-Скинара, е без ляв бъбрек, липсва и далакът му. Заради влошеното му здравословно състояние, липсата на опасност от укриване и извършване на друго престъпление спецсъдът реши да му наложи мярка "домашен арест". Магистратите мотивираха още решението си и с факта, че срещу Скинара показания дава единствено Йорданов, но те не са подкрепени с факти.
Освен това според прокуратурата Гълъбов е оказал съпротива при ареста и е направил опит да избяга.
"Не искал да бяга, а да заобиколи къщата, за да не го арестуват пред детето му", категорична бе пред "България Днес" адвокат Тезгюл Лютфиева.
В дома на Гълъбов по време на претърсването от полицията са открити електронна везна, метална бухалка, два ножа и бронежилетка.
"Желязната бухалка, която е иззета, всъщност е алуминиева и е детска бухалка на сина на моя подзащитен", категорична е опитната юристка.
Разследващите откриват в дома на боса на бандата Стефан Гевгелийски един брой мачете.
"Хладното оръжие е приложено към делото като веществено доказателство, което подкрепя извода за вида на престъплението и целите, за които е създадена групата и с оглед на които е действала", обясняват от прокуратурата.
"Извършени са претърсвания. Тук може би трябва да кажа за мачетето, за което се спомена от прокурора, ако не беше смешно, щеше да е трагично. Уверявам ви, уважаеми апелативни съдии, у нас днес, в момента, аз имам мачете, което аз лично съм си купила от Мексико и то е у нас", иронична е адвокат Розалина Апостолова.

Гаджето на боса с ключова роля

Ключова роля в групата според разследващите играе жената на Гевгелийския, научи "България Днес".
"Обвиняемата Зорница Накова е имала много важна роля, близка до ръководителя на ОПГ, с оглед на което същата е заемала важно положение в йерархията на тази група. Тя живеела на съпружески начала с обвиняемия и е използвана за възлагане на задачи, изискващи по-голяма конспиративност, въздействие на свидетели, разплащане със служители на затвора, предимно охранители, за извършване на нерегламентирани поръчки. Налице са достатъчно доказателства, че същата е опитала да въздейства върху свидетели, които да осъществяват лъжесвидетелстване", категорични са държавните обвинители.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама