Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6327579 www.bgdnes.bg

30 години зандан след аборт

Сексуална робиня помята, обвиняват я, че е абортирала умишлено

Зверска присъда от три десетилетия зад решетките получава жертва на серийно изнасилване.
19-годишната салвадорка Евелин Беатрис Хернандес попада в тежко сексуално робство и системно е използвана като креватна играчка от местен бандит. Извергът й надува корема и тя е принудена да износи плода заради пълната забрана на аборта в страната. В началото на седмия месец Евелин ражда преждевременно вкъщи. Бебето не оцелява и на Евелин е повдигнато обвинение в предумишлено убийство, каквото е абортът според законодателството в Салвадор. Темида разглежда експресно случая на Евелин и я тиква в затвора за 30 години. Основният мотив на съда е, че изнасилваната е пометнала "съзнателно" и е захвърлила бебето в контейнер за септични отпадъци близо до столицата Сан Салвадор. Защитата на Евелин отвръща, че неуспешната бременност се дължи на независещи от нея причини.


"Обвиняемата не е потърсила лекарска помощ, защото не е знаела, че е бременна", пледира нейният адвокат, без да уточнява как Евелин е подминала с лека ръка уголемения си корем и пристъпите на повръщане.
В защита на осъдената се вдигат стотици нейни сънароднички, които настояват забраната за аборти в централноамериканската държава да бъде облекчена. Строгият закон е в сила от 1998 г. и забранява прекъсването на бременността, дори ако животът на майката е застрашен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама