Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6331979 www.bgdnes.bg

Прокурорка прикрива брутален бияч

Скандална прокурорка от Софийския районен съд отказала да образува дело за жесток побой над жена заради едно счупено ребро. За абсурдния случай, който явно се е превърнал в практика за обвинителя, разказва адвокатът на смляната от бой софиянка Емил Василев. От думите му става ясно, че въпросната прокурорка е Дияна Векилова. Тя е същата, която през юни 2016 г. е отхвърлила като неоснователна жалба от бившата съпруга на бруталния убиец на красивата Виола Стефан Станев. В оплакването до съда Благовеста посочила, че Станев многократно й се заканвал по телефона, че ще я ликвидира и че й е приготвил удобна инвалидна количка. В преписката прокурор Векилова отказва да образува дело, тъй като липсвали мотиви.

"Случаят като манталитет на работа е аналогичен с този, в който аз съм адвокат, и ясно показва некадърността и чиновническата функция, която за жалост изпълняват прокурорите у нас", коментира пред "България Днес" адвокат Василев.
Поредната изцепка на Векилова е от февруари тази година. Жилищен блок в столичния кв. "Обеля" е огласен от викове за помощ. В апартамента на 55-годишна жена нахлува озверял неин съсед. 30 годишният 130 кг изверг се нахвърля върху жертвата с юмруци и ритници. Блъска я в стената, поваля я на земата и я смила от бой. Причината е теч на вода от дома на женицата.
"Побоят е, меко казано, жесток. Само късмет отървал клиентката ми от смъртта. Представил съм в прокуратурата медицински експертизи, които установяват 12 тежки травми - аркади, комоцио, десетки както външни, така и вътрешни натъртвания, включително и две счупени ребра. Има и снимков материал на обляната в кръв жертва", допълва юристът. Малко след бруталното нападение адвокатът получава преписка от същата тази прокурорка Дияна Векилова, с което тя отказва да образува досъдебно производство. Като мотив магистратът посочва, че ставало дума за нанасяне на лека телесна повреда, което не било престъпление от общ характер. Абсурдността на аргументите не спират обаче дотук. Векилова обосновала твърдението си, че за да има средна телесна повреда и следователно престъпление, пострадалата е трябвало да има поне 3 счупени ребра, а не само 2.


"Проблем е, че прокуратурата се крие зад формалността и буквата на закона. Тя не съобразява, че става въпрос за брутален побой, който в цялост е бил опасен за живота. Да не говорим, че според практиката това си е чист опит за убийство. Някак си не си представям как 130 кг мъж, който нанася десетки смъртоносни удари по цялото тяло на 45 кг жена, не допуска, че може да я убие. Имаме класически опит с 12 констатирани от медиците тежки травми, но, уви, само 2 счупени ребра", възмущава се Василев. Той е категоричен, че правото не се състои в това да се броят ребра, а да се вникне цялостно, да се разнищи казусът. Други юристи също са на мнение, че прокурорите са се превърнали чисто и просто в едни чиновници, които гледат да се измъкват и да отхвърлят работата. Те посочват нагледно парадокса, по който работи държавното обвинение. Там, където трябва да се образува дело, те не го правят, а там, където трябва да се прекрати такова, те не го прекратяват. Така в един момент в съда влизат сума дела, които са недоразследвани и без ясни доказателства. По този начин, първо, се затлачва системата и, второ, редица престъпници накрая излизат невинни.
Адвокат Василев отправя апел към главния прокурор Сотир Цацаров най - накрая да замени чиновниците с истински магистрати.

5 пъти извергът Стефан Станев заплашва с екзекуции

Пет пъти бившата съпруга на изверга Стефан Станев, който уби със стик за голф Виола Николова, се е оплаквала от него в полицията, че я заплашва да я екзекутира. Само веднъж ченгетата и Софийската районна прокуратура са реагирали адекватно, образувайки досъдебно производство, и то след смъртта на 28-годишното момиче, стана ясно от изявление на Сотир Цацаров.
"В момента се проверява цялостната им работа", заяви главният прокурор.



Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама