Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6332138 www.bgdnes.bg

Оправдан е Йоско за стрелбата по Киро Японеца

Мафиотът Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския няма нищо общо с атентата срещу Киро Японеца. Това става ясно от присъда, издадена тихомълком от Апелативния спецсъд.
Покушението срещу скандалния цигански барон е извършено на 12 юни 2003 г. Посред бял ден двама маскирани стреляха от пистов мотор срещу лимузината на Японеца в София. Ромският тартор оцеля по чудо, след като десетките куршуми се забиха в седалката на мерцедеса му и в бронежилтката. Той носел защитното облекло, защото двама души го предупредили, че има поръчка за убийството му. Години по-късно като преки извършители бяха обявени Йоско и аверът му Ивайло Симеонов-Богьовеца. Двамата бяха обявени от МВР за босове на престъпна група за убийства, отвличания и търговия с дрога, действала през 2003-2010 година. До разкритията се стигна след проведената от ГДБОП в края на 2013 г. шумна акция "Килърите 4". Според хвалбите на тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров бандата на Йоско стои зад десетки убийства в миналото. Сред жертвите им днешният национален координатор на партия "Атака" посочи имената на Филип Найденов-Фатик, сириеца Християн Валю, сина на боса на „Славия” Венцислав Стефанов - Димитър, Борис Арсов-Борчо, собственика на "Софийска баница" Александър Занев, Николай Зарев-Данкина, Асен Петров-Шаки. Малко след акцията Йоско успя необезпокоявано да избяга от България, а част от приписваните му убийства така и не влязоха в обвинителния акт.
Веднага след акцията криминалисти коментираха неофициално, че доказателствата срещу Йоско Костинбродския и аверите му са изключително съмнителни. Причина според тях е фактът, че основните улики са показания на анонимни свидетели. При разпитите си те твърдят, че само са чули как групата на Костинбродския е замесена в различни убийства. Ченгетата, пожелали анонимност, заподозряха, че мотивите за показните им задържания са свързани със сървнование между две водещи политически партии за купуването на цигански гласове в София-област. Бандата на Йоско работела за едната партия и със старанието си да убеждава политически ромите се сблъскала с конкурентната партия, която има дълги традиции в контрола над района.
Опасенията на спецченгетата се потвърдиха макар и частично още на първа инстанция. Със свое решение Специализираният наказателен съд на практика спука балона "Килърите 4", отсъждайки, че такава група няма. Магистратите признаха Йоско и Ивайло Симеонов-Богьовеца за виновни единствено за стрелбата срещу Киро Японеца. За покушението те получиха по 17 години затвор.


Междувременно двама от свидетелите срещу Йоско са мистериозно разстреляни. Първата жертва е Красимир Георгиев-Шмид. През март 2014 г. малко след като като дава показания срещу Йоско, той е прострелян в родния си град Своге шест пъти. Като извършител тогава бе задържан Михаил Туцев-Вандала. Според запознати Шмид има връзка с конкурентната на Йоско група за купуване на цигански гласове.
В края на годината пред кафенето си в столичния квартал "Банишора" е очистен и бизнесменът Хрисим Хрисимов, който също уличава Йоско в изпълнение на мокри поръчки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама