Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6336616 www.bgdnes.bg

Висш чиновник "разчиствал" конкуренти на сина си

Обвинение за престъпление по служба повдигна спецзвеното "Антикорупция" срещу шефа на Областната дирекция по безопасност на храните в София и бивш международен футболен съдия Антон Генов. Повод са тенденциозни действия на Генов срещу фирми, които са конкуренти на сина му. С тях на практика висшият чиновник разчиствал пътя за семейния бизнес в сферата на изкупуване на отработена мазнина за биогориво, обявиха разследващи.
Безобразията на хранителния шеф започват на 3 октомври 2016 г. Тогава Генов разпоредил негови подчинени да конфискуват от склад на фирма 8180 литра отработена мазнина и 39 бидона. По закон старото олио от ресторантите се води отпадък и агенцията по храните няма право да се занимава с него. В същия момент мазнината е основна суровина за производство на биодизел. Целта на Генов, според прокуратурата, е да набави облага на семейна фирма, която също се занимава с изкупуването на старо олио. Разследващите обявиха, че на два пъти Генов чрез наредени проверки и заплахи директно е саботирал работата на конкуренти, изкупуващи отработено олио, като са конфискувани неправомерно тонове мазнина. Трети негов опит не успял след сигнал от засегнатия бизнесмен до агенцията по храните.
Самият Антон Генов отрече категорично да е вършил нещо нередно.
"Спазил съм европейското и българското законодателство. Всичко се обжалва и няма какво повече да коментирам", лаконичен бе висшият чиновник пред информационна агенция.
По информация на "България Днес" срещу Генов върви и друго разследване. То отново косвено е свързано със сина му. Повод са сигнали, че подчинени на висшия чиновник са занижавали проверките над хранителни заведения и заводи, чиито собственици са съдружници на наследника му. Спецченгета разкриха неофициално, че и в двата случая става дума за големия син на Антон Генов - Симеон. Макар и едва на 26 години, Генов-младши може да се похвали с изключително проспериращ бизнес. Част от фирмите си Симеон създава още докато учи банково дело в Англия. По това време баща му вече заема високи постове в държавни ведомства, отговарящи за хигиената и качеството на храните. Област, в която и наследникът му избира да изкарва пари, и то в София, където действа Антон Генов. Така на практика бащата контролира сина си.
В началото на бизнес кариерата си Генов-младши започва с проста търговийка. Първата фирма той регистрира едва две години след като завършва средното си образование. Чрез нея той успява да се уреди с разрешение да постави хладилна витрина за сладолед и безалкохолно в топ центъра на София пред Народния театър Иван Вазов. Други две негови впоследствие дружества също започват да се занимават с храни, според актуални бизнес справочници.
Докато баща му гради кариера като шеф в агенцията по храните в столицата, във фирмите на сина му влизат нови съдружници. Повечето от тях са известни софийския бизнесмени. По правило те имат солидни интереси в хранителния бизнес. От завод за сладолед, през заведения за хранене, до търговия с храни. Все дейности, които подчинените на Антон Генов трябва да контролират.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама