Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6336799 www.bgdnes.bg

Марио Любенов-Заека от затвора: Мирослава беше жива 5 дни след отвличането

Планът на похитителите се обърква, на косъм са от провал

Досега Марио Любенов-Заека разкри, че през 2011 година се нуждае от пари, за да избяга с любовницата си в Бургас. Заедно с аверите си Венцислав Димитров-Мечан и Стойчо Стоев-Чочо решават да отвлекат перничанката Мирослава Николова. За живота на момичето е поискан откуп от 250 000 евро, а парите трябва да бъдат платени от богатото гадже на сестра й Борислав Чолев. Тримата бандити причакват мишената си пред залата, в която тя тренира таекуондо. Въпреки неравностойната битка Мирослава се съпротивлява и за миг дори успява да се отскубне и да удари единия от нападателите си. Все пак е победена и отведена в гаража на Стойчо Стоев-Чочо, където е държана вързана в колата му. Семейството на Мирослава получава обаждане и писмо с инструкции за плащане на откупа.

Диляна ПОПОВА

Пет дни прекарва в плен перничанката Мирослава Николова, преди да бъде убита от тримата си похитители. Това става ясно от самопризнанията на осъдения за жестокото убийство Марио Любенов-Заека. Мъжът избра единствено пред "България Днес" да разкаже цялата истина за престъплението.

Реклама

"Беше решено, че на другия ден след отвличането на Мирослава ще взема телефона й и ще го дам на любовницата си К.Л.*, за да отиде до София и от там да звънне на роднините", обяснява Любенов.

"Бях написал едно листче със съобщение, което да прочете, и пинкод. Предполагахме, че телефонът вече е "закачен", затова залепихме камерата и клемата на батерията, за да не стане случаен контакт и ченгетата да проследят телефона. Дадох пари на К.Л. за такси до София, за да не чака по спирки автобуса, да не би някой познат случайно да я види, и тя замина", обяснява Заека.

"К.Л. се върна в Перник по обяд и тогава се срещнахме на "нашето място" - една пейка в кв. „Изток“ зад ресторант "Елдорадо". Там тя ми каза, че стигнала в София, сложила картата, но имало някаква особеност на телефона, въвела три пъти грешен пинкод и блокирала телефона", разказва за поредната издънка на плана Заека.
"Казах на любовницата ми: "Махай го този телефон, не искам да го виждам, и теб не искам да те виждам", ядосва се тогава Любенов.

"Тръгнах, започнах да се чудя как да оправя нещата. Запалих джипа и отидох до пазара на „Красно село“ в София, взех една фонокарта и се прибрах в Перник", продължава с разказа си пандизчията.

"Около 16,30 часа се срещнах с Мечан и Чочо в гаража, където продължавахме да държим вързана Мирослава. Казах им: Момчета, нищо не стана, трябва да търсим друг вариант. Меко казано, се ядосаха. Казаха ми да тръгвам и да търся начин да се обадя. Така че отидох до любовницата ми и казах:"Ти ги надроби тия неща, тръгвай с мен да ги оправим", обяснява "план Б" Марио.

"Дълго търсихме уличен телефон. Беше станало вече много късно, оставихме колата до "Кауфланд" и тръгнахме пеша. Наблизо намерихме апарат, по който да се обадим", оправя гафа на любовницата си Марио.

Реклама

За да не бъде разпознат от роднините на момичето, Заека слага ръкавица на слушалката на телефона. Тя служи и за да не бъдат оставени биологични следи, които да го издадат.

По време на разговора сестрата на Мирослава обяснява на Заека, че все още семейството й не е готово с откупа, иска и гаранции, че девойката е жива. Марио пък поставя и крайния срок за плащане - петък.

"Отидох до гаража при Мирослава. Венци и Стойчо ми казаха, че тя става неспокойна заради времето, прекарано в колата със завързани ръце. Разбрахме, че все пак всичко си остава по стария план", обяснява Заека.

"Убедих ги, че ще е добре любовницата ми да се види с нея и да поговорят по женски. Така й стана. К.Л. сложи моята маска и успокои момичето. След този разговор Мирослава беше по-добре", категоричен е осъденият мъж.

"На другия ден, в сряда, К.Л. беше на работа (тя е сервитьорка в кафене "Тути Фрути", където се събират полицаите в града – бел. авт.). Тя докладва, че е дочула как униформените обсъждат, че има отвлечено момиче и работят по случая", обяснява Марио Любенов.

"Стойчо дори бе викан веднъж в полицията за разпит. Нещата се бяха разшумели. Тогава любовницата ми повлия и каза, че докато има човек, ще има проблем. Каза, че вече много я е страх, че пари сигурно няма да видим", казва още Заека.

"На другия ден, в четвъртък, се видях със Стойчо. Казах му какво се случва. Разбрахме се в петък да се видим тримата с Мечан", обяснява пандизчията.
Срокът, поставен на семейството за откупа, изтича същия ден. Тримата похитители се събират в изоставен гараж близо до този, в който държат Мирослава.

"Стигнахме до извода, че пари няма да вземем. Обикновено пари се взимат, когато полицията не е уведомена, когато всичко е в ръцете на близките. Дори и роднините на Мирослава да имаха намерение да платят, полицаите щяха да ни направят постановка. Решихме и че остане ли жива, Мирослава ще ни разпознае.

Трябва да отбележа, че Мечан от самото начало не вярваше на Стойчо, защото беше най-емоционален от тримата, той бе слабата брънка, както и по-късно се оказа..."


Снимка: Пламен КОДРОВ



Реклама
Реклама
Реклама