Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6344859 www.bgdnes.bg

Обвинени аферисти отново чакат бъбреци

Испанските власти включват отново обвинените в афера за трансплантации българи в листата за чакащите за бъбреци в Мадрид. Делото срещу сънародниците ни, които от болничното легло се прехвърлиха на подсъдимата скамейка, е за разследване, че те са участвали в измама срещу системата на общественото и здравно осигуряване в Испания. От данните на досъдебното производство става ясно, че според мадридските ченгета болните нашенци са симулирали трудови договори и регистрации като еднолични търговци с цел да влязат в донорската програма. Гражданската гвардия го определи като "трансплантационен туризъм", ощетил испанското здравно осигуряване с 1,5 млн. евро. Усилията и борбата на адвокат София Николаева, която пое защитата на обвинените, доведе до успех, като клиентите й отново имат шанс за живот. Юристът сезира европейската комисия, която след обстойно тълкуване на иберийските закони и скандалния случай реши, че престъпление всъщност няма. Преди да се произнесе висшата инстанция в Брюксел обаче, без гледано дело, без съд и без присъда, не само разследваните 14 българи, но и други бъбречноболни сънародници в Испания, които не са обект на проверка от властите, бяха изключени от списъка в продължение на повече от една година. Време, в което надеждата им за край на мъчителния живот на хемодиализа полека-лека се изпаряваше.

Адвокат Николаева и евродепутати доказват, че сънародниците ни всъщност влизат в системата на здравното осигуряване в Испания и съответно в листата на чакащите абсолютно легално. Това е станало благодарение на европейски формуляр "S-1", който представлява удостоверение за право на медицинско обслужване, ако болният не живее в страната, в която се осигурява.
"В нарушение на европейския регламент 883/2004 S-1 обаче не се признава тук, ако този, за който е издаден, няма сертификат за гражданин на ЕС. А всички знаем условията за издаването му – работа за своя или чужда сметка, или няколко хиляди евро в банкова сметка", заявява юристът. От думите й става ясно, че от Европейската правна комисия са изцяло на страната на българите. Оттам са категорични, че човек, който получава пенсия от една държава членка, но няма право на медицински грижи в държавата членка на пребиваване, независимо от това получава такива грижи именно заради въпросния попълнен формуляр S-1. Въз основа на принципа за равно третиране въпросният пенсионер следва да получава здравни грижи в държавата членка, в която пребивава, при същите условия, както и гражданите на тази държава. Ако здравните органи в държава членка откажат достъп до здравната си система, то въпросният човек се смята за дискриминиран. Така, въпреки че на нашенците им предстои тежка битка в съда, те спечелиха най-тежкото сражение, коментират от кантората на адвокат Николаева.
"Те вече са върнати обратно в листата на чакащите трансплантация и когато се появи подходящ донор, отново ще имат своя шанс за живот", с радост казва Николаева.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама