Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6346453 www.bgdnes.bg

Жертви на скандалния кмет на Галиче проговарят: Ценко Чоков издава присъди!

Черпи, че е уредил синът ми да влезе в затвора, твърди Ирена Митева

"Магистрат във Върховния касационен съд е новата професия на кмета на Галиче Ценко Чоков". С тези думи към "България Днес" се обърнаха майка и двамата й синове, станали жертви на "страшилището на Северозапада".
Ирена Митева е ужасена, че синът й Николай може да влезе в затвора заради скалъпено дело за намушкан охранител. И въпреки че от ВКС все още не са се произнесли окончателно, Ценко Чоков вече разпространява из Галиче, че е уредил младежът да бъде осъден, и дори черпи за това.
"Големият ми син Николай Николов е подсъдим за намушкване на охранител в дискотека. Инцидентът стана през 2013 година", започва разказа си Ирена Митева.
"Беше 4 август. С компания отидох в единствената дискотеката в Бяла Слатина, когато още на входа се засякох с малкия син на Ценко Чоков - Мартин", спомня си малкият син на Ирена - Венислав Николов.
Отрочето на Чоков удря момчето с метален бокс по главата. Венислав пада на земята в безсъзнание, когато авери на Мартин продължават да трошат бутилки в главата му.
"И охранителят на заведението Павел Викторов, който е прокурорски син, се нахвърли върху мен. Брат ми Николай се намеси, гардът нападна и него. Настана масов бой. В един момент Мартин извади бокс с автоматичен нож, в бързината не знам какво стана, но намушкан бе охранителят", обяснява Венислав.
След масовия бой Викторов се оказва порязан по гръдния кош вляво и вдясно и има и две рани по гърба.
"Аз бях също сериозно ранен, а брат ми със счупен нос. Тръгнахме към болницата. Още там полицията започна да разследва случая", спомня си Венислав.
"Казах на полицаите да проверят Мартин, че има метален бокс и нож, но никой не искаше да му направи обиск. Търсиха само у мен и брат ми", обяснява Венислав.
Четирите прободни рани не са опасни и охранителят бързо се възстановява.
"Образуваха дело срещу брат ми Николай за това, че е намушкал охранителя, въпреки че и до ден днешен нож не е намерен", твърди Венислав.
"Обвинението срещу сина ми се крепи единствено на показанията на Мартин и негови приятели, част от които дори не са присъствали във въпросната вечер", категорична е майката.
"Малко преди случаят да влезе в съда, намушканият охранител Павел Викторов ни поиска 30 000 лева, за да няма дело", твърди Ирена.
След като гардът не получава исканата сума, започва дълга съдебна сага.
"Въртяха делото по съдилищата, докато не стане на тяхното", огорчена е майката Ирена.
За първи път с казуса се заема Окръжен съд - Монтана. Там първоначалното обвинение се променя от "опит за убийство" в "причиняване на средна телесна повреда". Така Николай получава условна присъда в размер на 1 година и 6 месеца. Тази присъда се потвърждава и от по-горната инстанция - Софийски апелативен съд. Така делото стига до ВКС. Вместо окончателна присъда върховните магистрати връщат процеса за доразследване. Така случаят отново се поема от Апелативен съд - София и условната присъда е потвърдена, след което делото отново стига до ВКС. Окончателна присъда отново не е произнесена, тъй като процесът се връща отново в ръцете на магистратите от Апелативен съд - София.
"Там делото поема съдия Вера Цветкова Кънчева. Тя насрочва заседание, на което трябва да бъде прочетена присъдата. В деня на делото се оказа, че липсва актуално свидетелство за съдимост на Николай, и отлага решението за друга дата. Кънчева решава да върне първоначалната квалификацията на обвинението и от "средна телесна повреда" синът ми пак е съден за "опит за убийство". На това основание на следващото заседание синът ми Николай получава 7,5 години затвор и трябва да плати обезщетение от 70 000 лева на охранителя", обяснява Ирена Митева.
"Присъдата бе предизвестена, от една страна Ценко Чоков натиска свидетели и им плаща, а от друга страна, охранителят Павел е син на прокурора Веселин Вътов, който през 2016 година направи ревизия на кметското управление на Ценко Чоков и нищо нередно не откри. Това е един вид услуга, която си вършат един на друг", обясняват в един глас майката Ирена и синът Венислав.

Който говори, го палят

"Два пъти сме палени. Боят в дискотеката стана август 2013 година, а септември бе запалено семейното ни заведение в центъра на Бяла Слатина. Синът ми Венислав започна да води дело срещу Мартин за още един побой, след което пламна и магазинът в къщата ни", обяснява Ирена.
"При първия палеж хората са видели човек с маска, който слиза от мерцедес, какъвто тогава Мартин караше, но разследването приключи срещу неизвестен извършител", обяснява Венислав.
"Втория път аз лично видях палежа. Беше около 3 часа през нощта, когато чух счупване на прозорец. Затичах се към магазина и видях човек с увит около главата шал. Видях как хвърли коктейл "Молотов" и всичко пламна. Пред полицията дадох дори номер на автомобил, но и по този случай всичко бе потулено", обяснява Венислав.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама