Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6347057 www.bgdnes.bg

Деца гинат, оставени без надзор

Малчугани политат от тераси заради родителска небрежност

Дете полита от балкона, писъци и почернени семейства...

Само преди броени дни малко дете падна от третия етаж на кооперация във Варна. Пострадалото момиченце е откарано веднага в болница заедно с майка си. То е прието в тежко състояние, има фрактура на черепа, в кома е, има и строшени крайници.

Тревожно през последните години у нас зачестиха случаите на паднали от тераси и прозорци малки дечица. Малчуганите си отиват без време от този свят по изключително нелеп начин. Експертите са категорични - най-често родителите оставят децата си без надзор и затова се стига до трагедиите.

Реклама

В началото на месеца момче на година и два месеца почина в болница, след като падна от втория етаж на жилищна сграда в Трявна. Родителите му били излезли за кратко, а детето било оставено на грижите на близък роднина. Десетина дни преди това дете на година и седем месеца загина след падане от 5-ия етаж на жилищен блок в Стара Загора. Момиченцето е търсило майка си, която е простирала. Отворило е комарника на прозорец и е паднало. През това време братчето и сестричето му (близнаци) си играели в стаята.

Проверка на "България Днес" показа, че май е най-прокълнатият месец в това отношение. Именно по това време на годината се случват най-много инциденти, тъй като заради топлото време врати и прозорци са отворени и децата имат лесен достъп до терасите на апартаментите.

През май 2016 г. е една от най-тежките трагедии у нас. Близнаци на възраст година и пет месеца паднаха от балкон на осмия етаж на блок във варненския квартал "Левски". Едното момченце почина на място, а другото малко по-късно в болницата. Двете братчета Емил и Теодор са останали сами в едната стая, в която прозорецът е бил отворен. Предполага се, че са се качили на табуретки и така са стигнали до прозореца. Трагедията обаче не свърши дотук. Тази година стана ясно, че и третото дете на семейството е починало...

Черната статистика през месец май продължава безмилостно. Тази година 7-годишно момченце полетя от шестия етаж на жилищна кооперация на бургаската улица "Гурко". Детето загина на място. Отново същия месец 14-годишно момиче загина след опит да си направи снимка на покрива на висока недостроена сграда в София.

През май, но през 2015 г. 4-годишно дете пострада след падане от балкон в Правец. То по чудо оцеля след полета си от 4-ия етаж (11 метра височина).
Понякога инцидентите са и двойно по-неприятни. На 21 октомври 2013 г. майка и 10-годишното й дете паднаха от тераса на четвъртия етаж в блок в Шумен.

Момченцето, което страдало от аутизъм, е починало в болница от травмите си, а жената оцеля. Тя видяла, че детето й се е надвесило над парапета на терасата и в следващия миг полетяло. В опита си да го хване, жената не успяла да се задържи на балкона и паднала след него.

Реклама

Обезопасителни мерки

Пълна сигурност никога не може да има, когато става въпрос за деца. Но можете да вземете няколко прости мерки, за да не се стига до ужасяващ инцидент:

- Остъклете балкона.

- Поставете висока декоративна решетка.

- Махнете дръжките на прозорците или ги поставете високо.

- Направете така, че прозорците да се отварят само с вертикален механизъм.
- Сложете резе на балконската врата.

- Наплашете децата си, че е много страшно на терасата и не бива да излизат сами.

Има и чудеса

Полетите на деца от високо понякога имат и щастлив край.
Бебе на 15 месеца падна от 11-ия етаж и по чудо оцеля. Драмата се разигра през 2014 г. в американския щат Минесота. Малкият Муса Даиб от сомалийски произход се размина с фрактури на двете ръце. Лекарите определиха приземяването му като "подарък от Бога".

По-рано тази година 2-годишно дете падна от тераса в Турция, но шокиращо беше уловено от преминаващи отдолу граждани. Малкият Елиф Какмак се разминал само с уплаха.

 

Реклама
Реклама
Реклама