Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6347180 www.bgdnes.bg

Готвят нови 25 обвинения за Цветан Василев

Нови 25 обвинения готви прокуратурата срещу боса на фалиралата КТБ Цветан Василев. Сред тях са пране на пари, длъжностни престъпления, финансиране на политици, журналисти, спортисти, актьори с пари от трезора. В замяна на щедри дарения, раздавани с чували, духналият в Белград аферист си купувал закрила от страна на държавни институции.
Доказателства за конкретните рушвети са събрани покрай разследването на фалита на КТБ, чиито обвинителен акт вчера бе внесен в специализирания съд. Според прокуратурата разграбването на КТБ представлява най-голямата финансова измама в историята на България. Тя е осъществена от 15-членна организирана престъпна група, ръководена от Василев. В нея влизат шефове в банката и одиторите от международната компания "KPMG" Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев. За първите обвинителите твърдят, че са фалшифицирали счетоводни документи, за да прикрият източването на трезора, а одиторите заверявали отчетите, без да сигнализират за безобразията. Благодарение на това Цветан Василев успява да открадне безпроблемно над 2.7 милиарда лева от КТБ, обясниха в прессъобщение от прокуратурата.
Заради бездействието им по време на гигантската афера обвинения бяха повдигнати и на бившите подуправители на БНБ и ръководители на управление "Банков надзор" Цветан Гунев и Румен Симеонов и тяхната подчинена Славияна Данаилова.
За да се докаже вината им, са разпитани над 400 свидетели и изготвени 90 експертизи. Самият обвинителен акт е дълъг 11 хил. страници, а кратко резюме вчера бе публикувано на сайта на прокуратурата. В него накратко е разказана историята на превръщането на КТБ от банка във финансова пирамида, действаща в изгода на Цветан Василев с парите, събирани от вложители. В резюмето прокуратурата директно посочва, че подобни безобразия са невъзможно без мощен политически гръб. Обвинителите директно посочват, че показания на свидетели и открити документи доказват плащания към политици и висши чиновници, за да си затварят очите. Стойността на рушветите варира между 100 хиляди лева и няколко милиона. Общата стойност на раздаваните рушвети е над 200 млн. лева, сочат откритите до момента книжа. Самите пари са предавани в чували или сакове лично. Имената на получателите не са обявени заради продължаващите разследвания за всеки конкретен случаи. Самият Цветан Василев преди време обяви, че на хранилка при него са били хора от ръководството на повечето парламентарни партии, известни министри, премиери и държавни чиновници. Сред малкото посочени факти от прокуратурата е документ за дарение към партия РЗС.
Отделно от рушветите към политици Цветан Василев прави опит да създаде своя партия, финансирайки проекта на Николай Бареков, твърди прокуратурата. В кампанията на „България без цензура“ са налети десетки милиони левове, предавани на шофьора на Бареков в чували и сакове. Отделно от това с пари на КТБ е финансирана покупка на офиса на партията и плащана заплата на Бареков. Самият Бареков получава извън официалната си заплата и между 50 и 100 бона на месец безотчетни пари. Отделно като премия получава 1 млн. евро, а Цветан Василев финансира и покупката на луксозна къща в елитен столичен квартал, където новият политик да живее.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама