Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6348892 www.bgdnes.bg

Звезди се провалят в България

Дрога, алкохол и проститутки пращат бразилския национал Жардел в "Черно море"

Добромир ДОБРЕВ

Един от най-сензационните футболни трансфери у нас в последните години е факт. Бившият играч на "Манчестър Юнайтед" Габриел Обертан дойде да играе в "Левски". Преди него същото стори и юношата на "Барселона" Жорди Гомес, който е с много богат опит във Висшата лига на Англия.

Реклама

През годините в родното първенство са играли и други звезди от световна величина. Повечето от тях вече са преминали зенита си. Други не успяват да се аклиматизират и престоят им у нас е пълен провал.

Когато Марио Жардел подписа договор с "Черно море", никой не вярваше, че бразилски национал ще акостира в България. Но това се случи на 28 юни 2010. На 37-годишна възраст суперголмайсторът се озова в "А" група. Повече за плажовете и екзотиката, отколкото за самия футбол.

А всеки знаеше колко голям е Жардел. През сезон 1995/96 с "Гремио" печели Копа Либертадорес и става голмайстор на турнира с 12 попадения. Желан от куп грандове, той подписва с "Порто". За португалския клуб вкарва чудовищните 169 гола в 166 мача. За четири сезона при "драконите" Жардел неизменно става голмайстор на първенството. Два пъти печели "Златната обувка". След това блести и в турския "Галатасарай", където го наричат Супер Марио. Продължава с голмайсторските си рекорди и в "Спортинг". Реализира най-много попадения в Шампионската лига през сезон 1999/2000.

Жардел пристига в България, след като преди това е имал куп проблеми с пиене, жени, разврат и наркотици. Съпругата му, която е бивша Мис Плейбой, го зарязва и взима децата със себе си. Жардел изпада в депресия. Приет е в психиатрия край Лисабон, където се лекува безуспешно.

"Бях разстроен, започнах да взимам наркотици и да пия. За първи път опитах дрога през 1999 година, още докато бях в "Порто". Кокаинът унищожи семейството ми. Всяка вечер бях с различна жена, харчех хиляди долари за дрога. Взимах наркотици около една година и половина, после исках да спра, но не можех", разказва Жардел. След това той опитва нов начин на живот. Намира си втора жена. Избира България, за да започне на чисто.

У нас Жардел вкара един гол във вратата на "Локомотив" (Сф), но футболните му изяви няма да се запомнят. Цяла Берковица го чакаше на стадиона, където "моряците" трябваше да играят мач за купата. Той така и не пристигна в балканското градче. Повече му харесваше да бъде жури на конкурси за красота по морето.

Реклама
Реклама
Реклама