Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6348983 www.bgdnes.bg

Стефан Софиянски, бивш кмет на София: Статуята на Света София не е на светица

Чапкънов: Исках да е на върха на Партийния дом, Соколов се възпротиви

Надя Панкова

Статуята на Света София не е статуя на светица. Този народен мит разбули пред "България Днес" бившият столичен кмет Стефан Софиянски. Повод за коментара му бяха спекулации, че паметникът на центъра на града е "сатанински", "дяволско творение" и съдържа куп езически символи.

Реклама

"Всъщност е точно така, паметникът е с много езически символи, но не е паметник на светицата София. Всеки, който спекулира по този начин, просто трябва да погледне решението на общинския съвет - там статуята е записана като "Символът на София", разказа бившият кмет и служебен премиер. Софиянски припомни и че преди да се одобри статуята от Столичния общински съвет, са се водели доста спорове със Светия синод именно по този въпрос. Защото статуята е пълна с езическа символика. Масовата заблуда, че това е статуя на светица, обаче битува и до днес, което поражда и редица спекулации.

"Поколенията след нас ще оценят това, което сме направили. Решихме тази статуя да е символ на столицата и тя се превърна точно в това - има я в пътеводители, по картички. Ознаменувахме и пускането на метрото с нея, едно от ключовите неща в София. Дотогава, ако си спомняте, това, което днес е бул. "Тодор Александров", бе един изкоп, който продължаваше чак до "Люлин", припомни Софиянски.

Скулпторът проф. Георги Чапкънов, автор на статуята, се възмути остро срещу коментарите, че паметникът му е "дяволско творение". "Не искам и да чета написаното по въпроса, майната им, на които смятат така! Всъщност идеята ми беше статуята да е в същия размер, но да се постави на мястото на петолъчката върху Партийния дом. И тогава Йордан Соколов се възпротиви, целият парламент скочи. И я сложихме точно отсреща. Добре, че беше Софиянски, да имаме как да почетем новото хилядолетие и решихме статуята да е там, където е в момента. Има езически символи в нея, но ние сме една псевдохристиянска държава така или иначе. Паметникът на Цар Освободител също има езически символ - богиня, която държи меч, но нашите баби и дядовци са го приели. Ако обръщах внимание на всички тези неща, които се пишат и говорят, нямаше да направя статуята", разказа пред "България Днес" Чапа.

Старчев сам да си срути паметника

Паметникът "1300 години България" е можело да бъде демонтиран години по-рано. Това издаде за "България Днес" бившият столичен кмет Стефан Софиянски. Още като градоначалник бившият премиер няколко пъти молил Старчев да си срути сам монумента.

"Говорих със Старчев, ходил съм много пъти в ателието му, деликатно, разбира се, помолих да махне паметника си или ние да го премахнем. Не разреши. Даде ни просто план за обновяването му и промяната му, който обаче не одобрихме в общинския съвет", разказа Софиянски. Самият той не посмял да разруши монумента или да го демонтира, тъй като "не посягам на изкуството". За мавзолея е бил категоричен - постройката била незаконна, грозна и трябвало да се махне.

"Аз и паметника на съветската армия не харесвам, всеки път, като минавам оттам, се ядосвам, че сме допуснали това, което символизира този монумент. Зареждам се с антикомунистическа енергия", разказа още Софиянски. Въпреки това бившият кмет не пропусна да разкрие, че лично е призовал свой приятел да подаде оплакване в общината, че паметникът на НДК му загрозява гледката. "Живее срещу паметника точно и всяка сутрин като стане, го гледа. Като отидохме един ден групичката на гости у тях, му казах - подай едно оплакване, че това трябва да го гледаш всяка сутрин и ти крие гледката", смее се Софиянски. Самият той не одобрява демонтирането от страна на общината на монумента, тъй като се посяга на изкуство, но признава, че паметникът вече е прекалено опасен за столичани.

Реклама
Реклама
Реклама