Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6349241 www.bgdnes.bg

Христо Върбанов - Ицо Папата: В затвора работех охрана

Кирил Рашков е един неграмотен мангасар, не е никакъв цар

Ицо Папата вече е на свобода! Похвали се самият той пред "България Днес".
"Не съм бягал от затвора, излежах си всичко! Влязох зад решетките на 8 февруари 2014 г. и вече два месеца съм си у дома в Костинброд", разкрива Христо Върбанов.
Ромският барон бе осъден на 6 години затвор за това, че е поискал 160 000 евро от бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов, за да не бъдат разпространени в медиите компромати срещу него. По същото дело подсъдим бе и ромският лидер Цветелин Кънчев - Дон Цеци, който бе оправдан. Третият подсъдим по делото Димо Димитров пък получи 3 г. условно заради влошеното му здравословно състояние.
"Намалих присъдата си, като работех всеки ден, в който съм бил в затвора. Даже бях охрана. Нямало е един-единствен ден, в който да съм отсъствал", обяснява Папата. За да излезе предсрочно, на Върбанов му се приспада и времето, прекарано в ареста преди делото, обясняват юристи.
"Първо бях пратен в Централния затвор, после ме преместиха в Кремиковци, накрая ми смениха режима и ме пратиха в Казичене", обяснява Върбанов.
След като режимът му е облекчен, Папата често е пускан да се прибере у дома заради добро поведение зад решетките.
"Всеки месец ме пускаха отпуска по два дни като награда. Нито веднъж не съм бил наказван зад решетките. В затвора помагах активно за интеграцията на ромите. Бях много уважаван от всички", категоричен е ромският барон.
"От нито едно заседание в спецсъда не съм отсъствал, присъствал съм на всичките, ако искате, питайте съдията по делото. То е поръчково от Любомир Илиев - Любо Къдравия", обяснява Върбанов.
В момента Папата е подсъдим за изнудване. Той бе закопчан при шумна акция на ГДБОП на 6 април 2012 г. в дома му в Костинброд, докато садеше цветя в градината. Закопчана е и дъщеря му Станка. В бандата попадат още Борис Маринов, Тома Илиев и Златко Танев. Според прокуратурата групата изнудвала семействата на двама подсъдими по дело за подготовка и поръчка на убийство на бизнесмен, на прокурор от ВКП и още две лица. Христо Върбанов е поискал 300 000 лева от бащата на Любомир Илиев - Любо Къдравия, за да отърве сина му от затвора. От Диана Владова Ицо Папата пък поискал 100 000 евро за мъжа й Станчо Владов, твърдят от държавното обвинение.
"Сега се занимавам със строителство. Работя като подизпълнител на новострояща се сграда в Студентски град", издава Папата. "Трябва да се работи и да се изкарват пари", обяснява философски Върбанов.
"С Цар Киро не съм в добри отношения. Първо той е един неграмотен мангасар, не е никакъв цар. Да вземе да излезе и да каже кои роми са го избрали, че се е коронясал. Конфликтът ни започна малко преди да вляза в затвора. Тогава ставаха размириците, причинени от него в Катуница. Бях поканен по телевизията да коментирам. Тогава защитих мира в държавата", категоричен е Папата.
"Опитах се да му спра и наркотиците, които разпространява в съдружие с Любо Къдравия, станах неудобен", обяснява още Папата и е категоричен, че разполага с документи, които доказват думите му.
"Тяхното състояние (на Любомир Илиев - Любо Къдравия и Кирил Рашков - Цар Киро Ц бел. авт.) от обикновена работа не може да е чак толкова на високо ниво. Те живеят за бързото богатство, законно или незаконно, няма значение", обяснява Папата.

Любо Къдравия:
Хванаха ги на калъп с белязани пари

"Папата искаше пари, заплашваше, че със свои познати ченгета ще ни унищожи. Благодарен съм, че в крайна сметка се стигна до арест на Папата и неговите близки. Арестувани бяха не само той, но и дъщеря му. Хванаха ги на калъп с белязани пари. Спомням си, че имаше и СРС-та и около 30 свидетели", категоричен е Любомир Илиев - Любо Къдравия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама