Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6349263 www.bgdnes.bg

Цватан Василев купува банка в Сърбия

Политически чадър пазел шефът на фалиралата КТБ в западната ни съседка

Ваня ТОДОРОВА


Банка в Сърбия е искал да купи шефът на рухналата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Това става ясно от внесения в съда обвинителен акт срещу организирана престъпна група (ОПГ) от 18 души с шеф бившият мажоритарен собственик на фалиралата КТБ. Беглецът от българсокто правосъдие е задействал схемата на сръбска територия още преди години, но така и не успял да се сдобие с дялово участие в тамошен трезор. Според запознати за грандиозната си инвестиция той разчитал на политически протекции в западната ни съседка. Хора от влиятелни кръгове посъветвали Цветан Василев първо да стане инвеститор, а след това да разширява бизнеса си в други посоки. Именно това било условието, за да може да навлезе в банковия сектор в Сърбия, твърдят от прокуратурата. Според разследващите заради това Василев купува фабриката за стъкло в град Парачин. Създадените вследствие на тази инвестиция контакти по върховете във финансовите и икономически среди в Сърбия са щели да помогнат да Василев да реализира намерението си да стане акционер в тамошна банка. Според една от версиите ограмоната инвестиция щяла да бъде реализирана с капитали от източената КТБ.
Местните медии отбелязват, че шефът на КТБ се ползва с протекциите на бившия президент Томислав Николич. "Томин българин" е прякорът на Цветан Василев, който журналистите лепват на Василев. Държвният глава в Сърбия присъства на откриването на нова поточна линия в завода в Парачин през февруари 2014 г. Някои местни сайтове пишат, че българинът е обещал 10 хиляди бутилки специална ракия "томовачка" на президента. От април Николич вече не е президент на Сърбия, но Цветан Василев продължава да пребивава там.

Реклама

Той забегна в западната ни съседка малко след като КТБ се разстресе и бе затворена през лятото на 2014 г. Оттогава до момента в българската прокуратура не е получена вест от сръбските им колеги за екстрадицията на Василев. Банкерът беглец е обявен за издирване и ако стъпи на бългрска земя ще бъде арустуван за 72 часа. След което прокуратурата ще поиска от съда да бъде задържан за постоянно. Ако не се върне, Василев ще бъде съден задочно, обясниха от спецпрокуратурата. Държавното обвинение внесе в съда акт от 15 000 страници срещу опг-го на Василев преди два дни. Според документа от КТБ са откраднати 2,7 млрд. лв. Разследващите установили, че от банката са раздавани пари в чувалчета, пликове, торбички на политици и влиятелни чиновници. В тази връзка по делото са разпитани над 400 свидетели. Сред тях са актьоърт Власлав Карамфилов-Влади Въргала, треньорът по баскетбол Константин Папазов-Тити, Моника Станишева, сегашният военен министър Красимир Каракачанов.

"Всички те са разпитвани, защото за тях има твърдения", уточни адвокатът на бившия мажоритарен собственик на КТБ - Христо Ботев. Той отрече коменатра на прокуратурата, че в чувалчета са раздавани пари и посочи, че такива данни по делото няма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама