Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6353330 www.bgdnes.bg

60% от осъдените ало измамници са на свобода

Близо 60 % от раздаваните присъди на нагли ало измамници са условни. От началото на годината до края на юни са разкрити 61 телефонни измами при 27 през същия период на миналата година. Задържани са 47 души, съобщи пред БНТ началникът на сектор "Измами" в МВР Стефан Попов.

В този "бизнес" няма сезонност, а сумите са от стотина лева до хиляди, като максималната, за която полицията е уведомена, е 100 хил. лв. Все повече от този тип престъпления се заявяват пред МВР, каза полицейския шеф. За първото шестмесечие са регистрирани 408 такива случая, при 380 през същия период на миналата година.

Реклама

Около 60% от присъдите са условни, а това създава чувство за безнаказаност у извършителите, каза Попов. Имало случаи измамник да бъде заловен в затвора, откъдето продължавал дейността.
През последната година голяма част от този тип престъпления се извършват от територията на Румъния, където сим картите се купуват свободно. Тази година има няколко задържани извършители от съседната държава с повдигнати обвинения, каза Попов.

Най-често прилаганата напоследък лъжа сред измамниците е да се представят за полицаи и да искат съдействие за полицейска операция. МВР не действа така, а основното правило, по което могат да бъдат разпознати, е че искат пари по телефона, каза полицейският шеф. "Кажат ли ви по телефона, че трябва да дадете някакви пари, значи е измама", предупреди той. Освен това измамниците набират данни за бъдещите си жертви предварително и след това използват тази информация в последващ разговор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама