Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6353379 www.bgdnes.bg

Плюскане и сън коват шампиони

Тъпчене с храна и кислород е диетата на сумо борците

Поглъщане на 8000 калории дневно, следообедна дрямка с кислородна маска и зверски тренировки на дохитото са ключът към успеха на сумистите от Япония.
Огромните борци от Страната на изгряващото слънце всеки ден, седнали на земята, нагъват традиционното ястие „чанко“ и използват сгъстен въздух, за да заредят батериите за поредната битка.

Внушителните спортисти са със статут на полубожества, а най-добрите сред тях са наравно с боговете. Националният спорт на Япония има 15-вековна традиция, но малцина са външните хора, които биват допуснати в тайнствения свят на сумистите. 

Реклама

Рядката привилегия да се докосне поне за един ден до гигантите получава местен репортер на агенция Ройтерс. С огромен късмет той получава достъп до школата Томозуна в храма Ганджожди Якушидо в Нагоя. Тя е собственост на родения в Монголия Томозуна Ояката. Уникалната възможност става още по-значима, като се има предвид, че журналистът пристъпва прага на будисткия храм в дните преди големия турнир в Нагоя.

Ежедневието на сумистите започва в ранни зори с тричасова тренировка.

Следват обилна закуска и възстановителни процедури. Пиршеството от храна е най-обилно на обяд, когато борците се тъпчат до припадък.

Следобедната дрямка е задължителна част от подготовката. Кислородната маска се използва заради наднорменото им тегло и по-лесното дишане по време на сън. Когато батериите са заредени, здравеняците отново се изправят един срещу друг под зоркия поглед на учителя си чужденец.
"Тежките тренировки и твърдото придържане към традицията отблъскват много японски младежи. Това оставя националния спорт в ръцете на чужденци - предимно монголци", коментира на финала Ройтерс.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама