Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6355110 www.bgdnes.bg

Българин, лежал невинен 7 г. в гръцки затвор, излиза на свобода

Една безпрецедентна в гръцката съдебна система история, чиято жертва станаха двамата братя българи Костадин и Иво Богданови от Монтана, е на път да приключи с успешен край.

След 7 г. затвор за убийство, което не е извършил, Иво Богданов се очаква да излезе на свобода. Роднините обаче напразно стояха няколко часа пред затвора в понеделник, когато им бе казано, че освобождаването се отлага за сутринта на следващия ден.

Реклама

Случаят започва да се разплита през декември 2016 г., когато предполагаемият “убит” през 2010 г. полски гражданин Ричард Ханускевич умира от естествена смърт в болницата на град Триполи, или 6,5 г. след като невинните двама братя са осъдени за убийство.

Въпреки установяването на невинността им обаче Иво Богданов продължаваше да стои в гръцки затвор. Брат му Костадин бе освободен с подписка през юни 2015 г.

След намесата на президента Румен Радев, който обсъди казуса с гръцкия си колегата Прокопис Павлопулос, на 17 юли бе насрочено дело във Върховния съд за формалното оневиняване на Иво Богданов. Разпоредено е той да бъде освободен без ограничителни мерки.

От България за освобождаването пристигна и съпругата на Иво - Снежи. Семейството има две деца, едното от които от силния стрес на 20-годишна възраст получи инсулт. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама